Jégpályát is kap a felújításra készülő tordai sétatér

Ösvényekkel három részre osztják a szabadtéri játszóteret

Jégpályát is kap a felújításra készülő tordai sétatér
Torda város sétatere, a Központi Park megújul: az európai uniós pénzforrásokról már aláírták a szerződést. A terv nagyon jól hangzik: nyáron tágas árnyékos tereket biztosít, korosztályonként elkülönített játszóterekkel, télen jégpálya lesz és a multifunkcionális épület szerves egészet alkot a külterekkel.

A sétatéren 577 négyzetméter hasznos felülettel rendelkező multifunkcionális ingatlant építenek, ennek belső tereit úgy alakítják ki, hogy főleg gyermekrendezvényekre számítanak, itt lesz belső játszótér, két multifunkcionális terem, de külön épülettestben lesz egy 84 személyes konferenciaterem is, természetesen a szükséges illemhelyiségekkel, raktárszobákkal és irodákkal.

Ösvényekkel három részre osztják a szabadtéri játszóteret. Több mint 320 négyzetméteren 1–3 éveseknek való játszótéri eszközöket helyeznek el, lesz csúszda és homokozó is. Továbbá 415 négyzetméteren a 4–12 évesek játszhatnak, számukra bonyolultabb felszereléseket is kihelyeznek különféle útvonalakkal. A harmadik övezetet hatévesnél idősebbeknek szánják, itt kockákat és különféle mászókákat találhatunk majd, 154 négyzetméteren. A játszótéri bútorzat fő alkotóeleme a fa, amelyet az időjárásnak és napsugaraknak ellenálló anyagokkal és festékkel kezelnek, valamint a cellulózrostok és fenolgyanta alapú HPL-lemezek. Az élénk színekkel tervezett játszótér padlózata a jelenlegi biztonsági követelményeknek megfelelően gumialapú.

Szerény jégpályát is felszerelnek a parkban. A 380 négyzetméteres kör alakú jégpálya jégtermelő berendezése beépített, télen pedig a működtetéshez szükséges lebontható műszaki kabint helyeznek el a szomszédságában. A jégpálya nyáron is a helyén marad, különféle gyerektevékenységekre szánják.

A multfuncionális épület közvetlen szomszédságában alakítják ki a 666 négyzetméteres árnyékolt teret szökőkúttal és a pavilont, ennek a beltéri játszóterek kiszolgálásában lesz szerepe, a belterekkel közös vagy attól elkülönülő felhasználása is lehetséges. A Matei Cristian polgármester által közzétett közlemény szerint kortárs építészeti megoldásaival a pavilonos térnek esztétikai szerepe is lesz.

A sétatér bejáratát is átépítik, közelében tágas teret alakítanak ki, ugyanakkor rehabilitálják a zöldövezetet a meglévő növényzet takarításával, faültetéssel, gyepesítéssel, a rendezetlen területek rendezésével. A projekt költségvetése mintegy 23,3 millió lej.