Jazz in the Park: hangok és stílusok keveréke a falumúzeumban

A Jazz in the Park szervezői idén is sokszínű fesztivált ígérnek. Az újonnan bejelentett művészek határokon és zenei műfajokon átívelő ritmusokat hoznak Kolozsvárra, a szenegáli táncritmusoktól az azerbajdzsáni etnikai jazzen át a hagyományos román hatásokig. A hangok és stílusok izgalmas keveréke felejthetetlen zenei élményt ígér.

Színpadra lép a szenegáli Baobab Orchestra, amely a kubai son, a Wolof és a Mande hagyományok által befolyásolt ritmusairól ismert, valamint az azerbajdzsáni Isfar Sarabski Quartet, amely innovatív elektronikus elemekkel definiálja újra a dzsesszt. A közönség a Trigon által képviselt hagyományos moldáv hatásokat, valamint a Norzeatic és a Qinta Sparta román városi életérzés hangulatát is élvezheti. Emellett a fesztivál estéit olyan DJ-k izgalmas szettjei színesítik, mint DJ Hefe, Andi Moisescu, Moss Farai és Melomenuții.

Alin Vaida a fesztivál alapítója elmondta: az új lineup ismét bizonyítja, hogy a fesztivál évről évre sokszínű programot kínál. „Ezúttal is lesz afrikai meghívottunk, az Orchestra Baobab együttes, az azerbajdzsáni Isfar Sarabskival koncertje pedig országos premiernek számít, de a szomszédos országból is visszatér a Trigon és a Jazzbois. Kissé ironikus, hogy a Jazz in the Parkot hiánypótló fesztiválnak tartják, hiszen a programunkban a jazzrajongók mellett az elektronikus zene, a világzene, a funk, a hip-hop, az afrobeat és az easy listening rajongói is találhatnak kedvükre valót. A jazz befogadó, és ez a fő üzenetünk” – fogalmazott Alin Vaida. 

A legendás afrikai Orchestra Baobab a világ egyik legrangosabb és legkülönlegesebb együttese. Az 1970-ben alakult szenegáli csapat valósággal forradalmasította hazája zenei életét, és Szenegál fővárosában, Dakarban is pezsgő világvárosi hangulatot indukált. A Baobab fennállása első tíz évében több slágert mondhatott magáénak, mint sok más együttes egész pályája során. Az együttes által generált fellendülés során hazájában ideiglenesen marginalizálódó csapat 1985-ben felbomlott, nemzetközi rajongótáboruk nyomására azonban 2001-ben a Baobab triumfáns újjászületésének lehettünk tanúi. A zenekar ismét listavezető.

Isfar Sarabski az azeri jazz-színtér egyik vezető alakja, aki 2009-ben megnyerte az igen rangos szóló zongoraverseny kategóriát a Montreux Jazz Fesztiválon. Sarabski családi vonalon determinált zenészkarrierje ezután a Berklee College Of Music-on folytatódott, majd meg sem állt a világon meghatározó koncerttermekig, jazzklubokig a Royal Albert Halltól a Queen Elizabeth Hallon át az Apollóig. Első világterjesztésű lemeze 2021-ben jelent meg Planet címmel, a Jazz in the Park fesztiválra kvartettfelállásával érkezik, azaz a zongora-bőgő-dob triót kiegészíti az azeri autentikus zenében meghatározó pengetős hangszer, a tar.

Bár a moldáv Trigon már 1992-ben megalakult, a tagoknak mégis egy évtizedet kellett várniuk a világsikerre, ami aztán el is jött. A balkáni népzenét a dzsesszel elegyítő Trigon elképesztő, semmi mással össze nem hasonlítható zenéje a 2000-es évek vitathatatlanul legfontosabb kelet-európai produkciójává tette a zenekart. Nemzetközi dzsesszfesztiválok sztárjai, amelyeken a közönség eleinte földbe gyökerezett lábbal áll a hihetetlen virtuozitás és különleges megszólalás hallatán, hogy aztán minden fellépésük tomboló sikerbe fulladjon.

A hattagú Nausyqa együttes portugál, spanyol, olasz és holland zenészekből áll. Elektronikus , poszt-rock, flamenkó és kortárs jazz hatású zenéjükben fellelhető a magával ragadó groove-ok, nosztalgikus dallamok és zsigeri improvizációk sokasága.

A hip-hop művészként és költőként ismert Norzeatic a Qinta Sparta zenekarral lép fel, és a hip-hop, a funk és a groove keverékét hozza el a fesztiválra.

A Jazzbois egy fúziós jazz-hip hop trió Budapestről, Molnár Bencze – billentyű, Sági Viktor – basszusgitár, Czirják Tamás – dob felállásban. A Blunt Shelter Records-nál megjelent debütáló kiadványuk, a Jazzbois Goes Blunt hatalmas utat járt be hazai és nemzetközi vizeken egyaránt, felborzolva mind a jazz-hip-hop fúziójának kedvelőit, mind az új hullámos jazz mesterek hangzásvilágát. A stream-eken túl pedig a fellépéseken keresztül lehet igazán érezni azt az elképesztő energiát, ami jellemzi közös hangzásvilágukat. Felejthetetlen zenei élményt nyújtanak minden egyes koncerten. Igazi, vérbeli zenészek.

A Jazz in the Park fesztivált augusztus 30. és szeptember 1. között a kolozsvári Romulus Vuia Néprajzi Parkban szervezik. Az újonnan bejelentett fellépők mellett koncertezik még a legendás Cymande együttes, a Scott Bradlee's Postmodern Jukebox, az Avishai Cohen Trio, a Tigran Hamasyan Trio, a Jazzanova Live, Manu Katché, Kinga Glyk, a KRiSPER, az Amphitrio, az Oreglo és a Wasted Generation.

Július 25-ig kedvezményes, 399 lejes bérletet válthatnak azok, akik szeretnének részt venni a fesztiválon. Kedvezményt kapnak a zenészek, művészek és a középiskolában vagy egyetemen zene szakra járók, akik az erre vonatkozó online űrlap kitöltése után mindössze 300 lejt kell fizetniük a bérletért. Az akció július 8-ig érvényes.

A fellépők és a fesztivál eseményeinek részletes leírása, valamint a jegyinformációk megtalálhatók a www.jazzinthepark.ro oldalon.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Több mint 3.5 millió forint (9 ezer euró) értékben osztottak ki díjakat május 14-én, kedden este a kolozsvári Bulgakov Kávéházban. A Kossuth-díjas író hagyatékából alapított díjakat idén 22. alkalommal ítélték oda a magyar irodalomért tett szolgálatért, valamint kiemelkedő szépirodalmi teljesítményekért.
KultSzínTér