Januártól fizetni kell az elektromos autók töltéséért

Április végéig még dolgoznak a belvárosi utcákon

Januártól fizetni kell az elektromos autók töltéséért
Több mint félszáz napirendi pont szerepelt a Kolozsvári Városi Tanács hétfői ülésén. A helyi döntéshozó testület önkormányzati képviselőinek fontos ügyekben kellett döntést hozniuk: egyrészt a napirenden szerepelt az egyes ingatlanok esetében kivetett többletadó eltörlése, partnerségi projektek lebonyolítása, a tömbházak felújításáról szóló határozattervezet, de határozat született a városháza által üzemeltetett és az elektromos autók tulajdonosai által előszeretettel igénybe vett ingyenes elektromos jármű töltőállomások használatáról, valamint a belvárosi utcák felújítási határidejének meghosszabbításáról is. Utóbbi esetben a kivitelező cégek vezetőivel folytatott egyeztetést követően Emil Boc úgy ítélte meg, a vállalatoknak több időre van szükségük a munkálatok befejezéséhez, ám december végéig használhatóvá kell tenniük az utcákat, az átadásra viszont már csak jövő tavasszal kerülhet sor.

Vaskos virtuális iratcsomók hevertek hétfőn a Kolozsvári Városi Tanács decemberi rendes ülésén résztvevő önkormányzati képviselők előtt. A tanácsosok digitális formában hordozható számítógépen tekinthették meg a több mint 50 napirendi pontot, és dönthettek a polgármester, illetve valamelyik kollégájuk által előterjesztett tervezet sorsáról: egyeseket megszavaztak, másokat elvetettek, volt néhány halasztás is.

Az önkormányzati képviselők döntése értelmében január elsejétől a városháza töltési díjat vet ki az elektromos autókra. A javaslatot Emil Boc polgármester kezdeményezte, aki szerint erre a díjra a magas villamosenergia-árak és a piaci viszonyok instabilitása miatt van szükség. A hétfőn elfogadott határozat szerint a gépkocsivezetőknek annak ellenére kell fizetniük, hogy környezetkímélő mobilitási eszközt használnak. A döntés értelmében a tarifa 1,04 lej/ KW lesz áfa nélkül és 1,24 lej/ KW 19%-os áfával. A pénzt a parkolók üzemeltetésére fordítják.

A határozat kiemeli: az elektromos kerékpárokat és robogókat továbbra is ingyenesen lehet majd tölteni a városháza által üzemeltetett köztéri e-töltőállomásokon.

Mi lesz a belvárosi utcákkal?

A Kolozsvári Városi Tanács ülésén ugyanakkor Emil Boc beszámolt az önkormányzat által megrendelt és folyamatban lévő munkálatok helyzetéről.

A polgármester bejelentette: a szerződés értelmében december végéig az Egyetem/Universităţii, a Farkas/Kogălniceanu utca és környező utcáik, valamint a Szentegyház/Iuliu Maniu utca használható lesz ugyan, ám a hivatalos és ünnepélyes átadást csak jövő április végén ejtik meg.

– Egyeztettem a kivitelezővel, s abban állapodtunk meg, hogy december 31-ig használhatóvá teszik a felújítás alatt álló belvárosi utcákat, s jövő év első feléig kisebb munkálatokat végeznek majd. A hivatalos átadás csak április végén lesz esedékes – fogalmazott a polgármester.

A felújítási munkálatok során a városháza európai alapokat is felhasznál.

Kivételesen eltörölt többletadó

Két ingatlan esetében eltekintenek a többletadó kifizetésétől – döntötték el a városi tanácsosok hétfőn délután, így jövőtől nem kell 500 százalékkal megemelt ingatlanadót fizetnie a tulajdonosnak a Híd/Dózsa György/Regele Ferdinand utcában álló postapalota nemrégiben felújított épületéért és a Horea út 94. szám alatt található ingatlanért.

„Mindenki biztonsága érdekében közös érdekünk kellene legyen a különböző ingatlanok tatarozása, karbantartása. Ma Kolozsvár önkormányzata két ingatlan esetében is kedvezően szavazott az 500%-os többletadó eltörlésről. Az alapelv az, hogy amint a tulajdonosok elvégzik a javításokat, az önkormányzat eltörli az emelt adót. Ez mindenképp jó hírnek számít, mert azt jelenti, hogy újulnak, biztonságosabbá válnak a városban a veszélyesnek ítélt épületek” – nyilatkozta Oláh Emese, Kolozsvár RMDSZ-es alpolgármestere.

Mint ismeretes, 2021 végén például ötvennégy veszélyes állapotban lévő ingatlan vagy elhanyagolt telek esetében rótt ki többletadót a kolozsvári városi tanács. Az emelt adó 200%-tól 500%-ig terjedt az ingatlan állapotának függvényében.

Nemzetközi programhoz csatlakozik Kolozsvár

Az önkormányzati képviselők arról is döntöttek, hogy Kolozsvár csatlakozik az Üdvözlet és felhatalmazás a helyi méltóságteljes integrációért (Welcome and Empowerment for Local Dignified Integration) elnevezésű programhoz.

Az európai program (2021–2027) az integrált és fenntartható városfejlesztést támogatja az európai városokban, azzal a küldetéssel, hogy ösztönözze és elősegítse a városok együttműködését a közös megoldások kidolgozása érdekében.

A projekt általános célja kialakítani azokat a folyamatokat, amelyek választ adnak arra, hogyan biztosíthatók méltó befogadási feltételek az újonnan érkezett migránsok számára, és milyen módon könnyíthető meg sikeres beilleszkedésük a társadalomba. Az integrált cselekvési tervek a román és európai értékeket tükröző társadalmi, gazdasági és kulturális intézkedéseket is tartalmazzák majd.

A programban eddig több európai nagyváros is részt vesz, többek között Utrecht (Hollandia), Liège (Belgium) és Albacete (Spanyolország).