Ismét az iskolapadban: mikortól és hogyan?

Ismét az iskolapadban: mikortól és hogyan?
Sokan várják a választ arra, hogy május 16. vagy június 1. után folytatódik-e az oktatás az iskolákban. A Szabadság által megkérdezett pedagógusok egyhangúlag azt állították, hogy a távolságtartás követelménye miatt támasztott osztályszétválasztás nagyon nehezen megvalósítható. Abban mindenki egyetért, hogy az oktatást szakaszosan kellene újrakezdeni: először a nyolcadikosokat és a tizenkettedikeseket kellene visszaültetni az iskolapadba, hiszen rájuk a nehéz vizsgák várnak. Ezért fontos lenne, hogy ez a két korosztály minél hamarabb, de főleg a lehető legbiztonságosabb körülmények között kezdjen el újra iskolába járni. Azzal is egyetértenek az általunk megkérdezett pedagógusok, hogy a tanév néhány hetes meghosszabbítása során az iskolában könnyen bepótolhatják a márciustól elmulasztott tananyagot. Az államfő az iskolák újranyitására vonatkozóan elkezdte a tárgyalásokat a tanügyminiszterrel, amint kidolgozzák a pontos tervet, ismertetni fogják azt.

A közoktatás újrakezdésével, az osztályok szétválasztásával és a távolság megőrzésével kapcsolatosan óvatosan nyilatkoztak az iskolaigazgatók.

„Nehéz lenne megoldani az osztályok kettéválasztását, hogy elkerüljük a gyermekek túlzsúfoltságát egy teremben. Ez nem csak a helyiségekre, hanem az új órarend kialakítására is vonatkozik. Annyit lehetne tenni, hogy a nagyobb termekben kisebb létszámú osztályokat helyeznénk el. Jobbnak találom azt, hogy az iskolában zajló oktatást június 1-jétől folytatnánk további négy héten át, majd júliusban megszervezhetnék a nyolcadikosok és a tizenkettedikesek vizsgáit” – nyilatkozta a Szabadságnak Szőcs Ildikó, a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium igazgatója.

Józan Erzsébet, a tordai Jósika-líceum igazgatója is nehezen megvalósíthatónak tartja az osztályok szétválasztását. A líceumi osztályokban, amelyekben a gyermekek egyik fele humán, míg a másik fele reál tagozaton tanul, ez megoldható.  A tanulók közötti távolság megtartása érdekében a padokat egymástól távol lehetne elhelyezni. „Egy május végi iskolakezdést tartok megvalósíthatónak, ám mindent felülírhat az aktuális járványügyi helyzet” – közölte Józan Erzsébet igazgató.

„Az orvosok szerint tragédiákhoz vezethet a nagy létszámú osztályok esetében az iskolai oktatás újrakezdése. Főleg azért, mert a gyermekek vírushordozóként hazavihetik a betegséget. Az osztályok szétválasztásához új órarendet kellene kidolgozni. Nehéz ezt igazságosan megoldani úgy, hogy mindenki elégedett legyen. Ami a kollégium bentlakását illeti, ha először csak a vizsgázó osztályok kezdenék újra az oktatást, akkor talán meg lehetne oldani, hogy a három-négy ágyas szobákban csak egy tanuló legyen” – magyarázta Székely Árpád, a Kolozsvári Református Kollégium igazgatója.

„Az eddigi előrejelzések szerint a közoktatás bizonyos feltételek közepette, a biztonsági előírások betartásával kezdődhet majd újra. A június 1-jei folytatást tartom a legvalószínűbbnek. Főleg a nagyvárosokban lesz nehéz megoldani a gyermekek közti távolság betartását az osztálytermekben. A legfontosabb a nyolcadikosok és tizenkettedikesek vizsgáinak a megszervezése. A pedagógusok vizsgáinak lebonyolítása idén akár el is maradhat” – tudtuk meg Burus-Siklódi Botondtól, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) országos elnökétől.

Rendelkezés az online oktatásról

Ami az online tanórákat illeti, a tanügyminiszter által kibocsátott rendelet értelmében a tanintézet vezetősége köteles ellenőrizni, hogy a tanulók és a pedagógusok részt vesznek-e  az órákon. 

A Digital educred.ro portal összesíti a működő oktatási platformokat, beleértve a pedagógusok képzésére vonatkozóakat is.  Az online oktatáshoz való hozzáférés támogatására és javítására vonatkozó fontos adatokat feltöltik a Romániai Integrált Informatikai Oktatási Rendszerbe (SIIIR). Az Oktatási Politikák és Mérések Országos Központja (CNPEE) félévente jelentéseket állít össze a tanulóknak, a pedagógusoknak és az iskoláknak az online oktatáshoz való hozzáféréséről.

Indokolt esetben, előzőleg kibocsátott utasítások alapján, a tanügyminiszter eldöntheti, hogy bizonyos tantárgyaknál a jegyadás online zajlódjon. Meg fogják szabni a tanfelügyelőségek, iskolák, pedagógusok, tanulók és a szülők felelősségeit is.  A tanfelügyelőségek az iskolákkal és a helyi hatóságokkal együtt megoldják, hogy minden iskola rendelkezzen informatikai berendezésekkel és internet-hozzáféréssel. Az on line oktatásra vonatkozó adatokat rendszeresen közlik a tanügyminisztériummal.

A tanintézetek ellenőrzik az online oktatás gyakorlatba ültetését. Az iskolák vezetősége támogatja a pedagógusok hozzáférését az oktatási platformokhoz, és heti rendszerességgel biztosít online oktatást minden tantárgy esetében.

Az online oktatás létrehozására vonatkozó utasítás még azt is előírja, hogy az oktatás iskolai újrakezdésekor a pedagógus csak a nagykorú iskolás vagy a szülő jóváhagyásával adhat jegyet vagy minősíthet az online oktatás alatt megvalósított tevékenységért.  

Az iskolák kidolgozzák a tanórák pótlására vonatkozó tervet azon gyermekek esetében, akik objektív okok miatt nem vehettek részt az online oktatásban.