Ismertette oktatási terveit a BBTE új magyar vezetősége

Szász Levente: az egyetem kapu a világra a magyar fiataloknak

A rektorhelyettesek szeretnék, hogy a BBTE nemzetközileg ismert név legyen FOTÓ: ROHONYI D. IVÁN
Bemutatkozott a kolozsvári magyar sajtónak a Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) új magyar vezetősége, azaz Markó Bálint és Szász Levente rektorhelyettes, majd vázolták az oktatással, versenyképességgel, a vállalkozásokkal való kapcsolat fejlesztésére vonatkozó elgondolásaikat. Megtudtuk: idén már lehet felvételizni a közgazdaság és gazdálkodástudományi kar angol nyelvű egészségügyi gazdaságtan mesterképzésére, amely azoknak a közgazdász végzettséggel rendelkező szakembereknek lesz hasznos, akik egészségügyben akarnak elhelyezkedni vagy egészségügyi vállalkozást indítanának. Ez a képzés az amerikai észak-karolinai egyetemmel közösen zajlik. –Erősítenünk kell azt a képet és azt a valóságot, hogy a BBTE Erdély és az erdélyi magyarság kapuja a nagyvilágra. Hallgatóink a BBTE-n keresztül olyan európai és amerikai egyetemeket tudnak elérni, amit másképpen nem – magyarázta Szász Levente rektorhelyettes.

– A jelenlegi felsőoktatási törvény jobb, mint a régi oktatási törvénynek a felsőoktatásra vonatkozó része, és lehetővé teszi, hogy a magyar nyelvű felsőoktatás fejlődjön és működjön. Az alapképzéstől a habilitációig minden szinten stabilizálták és kiszélesítették az anyanyelvi jogok körét. A kettős szakok indítása 2025 őszétől várható leghamarabb. A duális oktatás a középiskolában már létezett, de most már a felsőoktatásra is kiterjesztették. A BBTE három duális campusban érdekelt: Kolozsváron, Resicabányán és Sepsiszentgyörgyön. A magyar tagozat szempontjából Sepsiszentgyörgyön a duális szakok szép spektrumának létrehozását vállaltuk az elkövetkező időszakban, de a működéshez szükséges paramétereket még ki kell dolgozni – ismertette a felsőfokú oktatás néhány aspektusát Markó Bálint, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem nemrég kinevezett, magyar tagozatért felelős rektorhelyettese. 

– Idén nyáron már lehet felvételizni a BBTE közgazdaság- és gazdálkodástudományi karán az egészségügyi gazdaságtan (Health Economics) angol nyelvű mesterképzésre. Elindítása korábbi dékánhelyettesi tevékenységemhez kapcsolódik. A koncepció kidolgozásában a magyar tagozatos kollégák is részt vállaltak. Az egészségügyi szféra megfogalmazta az igényt, hogy olyan szakemberekre van szükség, akik a közgazdaság és az egészségügy területén is jártasak. Jelenleg Romániában nincs ilyen képzés. Olyan közgazdasági végzetteknek ajánljunk, akik egészségügyben akarnak elhelyezkedni, vagy orvosi alapképzést végző szakembereknek, akik a gazdasági oldalhoz is szeretnének érteni, esetleg azoknak, akik egészségügyi területen vállalkozást indítanának – magyarázta Szász Levente rektorhelyettes, aki ezt megelőzően nyolc és fél évig volt a közgazdaság- és gazdálkodástudományi kar magyar tagozatért felelős dékánhelyettese, és eddigi tapasztalatait is kamatoztatná az új tisztségben. 

A Szabadság kérdésére Szász Levente rektorhelyettes közölte: a képzést azért angol nyelvű, mert az egyik tantárgyat az amerikai észak-karolinai egyetem oktatói tartják online. Vélhetőleg 15-20 helyet hirdetnek meg erre a nyári felvételin. Ha lesz rá igény, néhány év múlva román vagy magyar nyelvű képzés is lehet azok számára, akiket érdekel ez a téma, ám angol nyelvtudásuk nem elegendő ahhoz, hogy elvégezzék ezt a mesteri képzést.

– Soós Anna volt rektorhelyettes nagy érdeme, hogy a BBTE magyar tagozata  folyamatosan fejlődik, megbízható, és motorként van jelen az egyetemen. A volt rektorhelyettes továbbra is részt vesz a munkában, a rektor tiszteletbeli tanácsadójaként oktatási feladatokért felel – magyarázta Markó Bálint rektorhelyettes. 

 – Amikor úgy döntöttem, hogy elvállalom a rektorhelyettesi feladatot, az egyik fontos gondolat az volt, hogy erősítsük azt a képet, hogy a BBTE Erdély és az erdélyi magyarság kapuja a nagyvilágra. Azok a hallgatók, akik nálunk tanulnak, a BBTE-n keresztül olyan európai és amerikai egyetemeket tudnak elérni, amit másképpen nem. Ha itt van a kapu a nagyvilágra, akkor az az itthon maradást is segíti. Nem kell messzire menni, karriert befutni, mert innen is be lehet indítani a karriert. Szeretnénk a külföldi tanulmányokat nagyon könnyen elérhetővé tenni a diákok számára. A nemzetközi mobilitásnak köszönhetően, az Erasmus-programok keretében fél évre, egy évre eddig is lehetett külföldön tanulni. A diákoknak ki kell használniuk ezeket a lehetőségeket az egyetemi szövetségeken keresztül, de az oktató kollégák is tovább képezhetik magukat a partneregyetemeken – mondta Szász Levente. Ezt teszi lehetővé a Guild és az Eutopia konzorciumokkal való nemzeteken átívelő együttműködés. 

Markó Bálint rektorhelyettes közölte: a BBTE két nagy beruházást fejez be tavasszal. A Hója-erdő környékén fel fogják avatni az Actris központot, ahol a levegő minőségét mérik Romániában egyedüli módon. Az egyetem kémia karának helyt adó épület mögött hozzák létre a BrainQ központot, ahol olyan mágneses rezonanciás berendezések működnek agykutatás céljából, amelyekhez hasonló csak Lengyelországban és Németországban, továbbá Izraelben és Kínában van. 

– Az ország vezető egyetemeként oda kell figyelnünk a nemzetközi rangsorokra, mert összehasonlítási alapot képeznek arra vonatkozólag, mivel állunk jól, miben kell még fejlődni. A nemzetközi értékelés mögött ott van az, hogy a BBTE nemzetközileg ismert név legyen, amit a minőséggel kötnek össze. Ez a legfontosabb célunk, és ehhez az alap már adott – közölte Szász Levente, aki a vállalkozói körrel való kapcsolatért is felel. 

– Az évek során jó vállalkozó partnerekre tettünk szert, ami az oktatás színvonalának és gyakorlati jellegének növelését eredményezte. Ugyanakkor a hallgatóknak és a végzőseinknek is tudunk segítséget nyújtani. Ma számos olyan romániai vállalkozás működik, amely több tízmillió eurós árbevételt ért el, és annak a vezetője a BBTE-n végzett – összegzett Szász Levente.