Irodalom Éjszakája – idén online rendezik meg

Irodalom Éjszakája – idén online rendezik meg
Huszonhárom ország huszonhárom szerzőjének művei kelnek életre az Örkény István Színház színművészei és meghívott vendégművészek tolmácsolásában az idén online megrendezett Irodalom Éjszakáján június 24. és 26. között.

A résztvevő országok – Ausztria, Belgium (Vallónia-Brüsszel), Bulgária, Csehország, Észtország, Finnország, Franciaország, Hollandia, Izrael, Japán, Lengyelország, Litvánia, Magyarország, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svájc, Szlovákia és Törökország – egy-egy szerzőjének műveiből színészek olvasnak fel részleteket, hagyományosan az irodalomhoz nem feltétlenül kötődő vagy kevéssé ismert, különleges helyszíneken.

Idén az Örkény Színház ismert és titkos szegleteiben rögzített felvételeket láthatnak az érdeklődők a Facebookon és az esemény weboldalán – közölték a szervezők, hozzátéve, hogy az idei téma, amelyhez a kiválasztott szövegek kapcsolódnak, a titkok.

„A 2020-as Irodalom Éjszakája az eddigi legrejtélyesebb utazást ígéri: nem csak a huszonhárom történet szereplőinek világába, de önmagunkba is” – ajánlja a felolvasásokat Nagy Gabriella szövegkurátor, a Litera főszerkesztője.

A következő íróktól olvasnak fel a rendezvény alatt: Bruno Vieira Amaral, Bartók Imre, Sacha Batthyány, Anna Enquist, Nikolaj Hajtov, Vigdis Hjorth, Kazuo Ishiguro, Armel Job, Minato Kanae, Saulius Tomas Kondrotas, Dorit Rabinyan, Christoph Ransmayr, Osman Sahin, Clara Sanchez, Ana Maria Sandu, Marek Sindelka, Johanna Sinisalo, Antonio Tabucchi, Uwe Tellkamp, Marek Vadas, Urmas Vadi, Bronislaw Wildstein és Alice Zeniter.

Az első Irodalom Éjszakáját 2006-ban Prágában rendezték meg, Magyarországon a budapesti Cseh Centrum koordinálja a szervezését, a projekt főszervezője pedig az EUNIC Hungary (az európai uniós országok kulturális intézeteinek magyarországi hálózata). 2019 óta Budapest mellett Debrecen is helyet ad a különleges hangulatú eseménynek, ahol idén a belváros nyolc szabadtéri pontján olvasnak fel a Csokonai Színház színművészei június 26. és 28. között.

Bővebb információ a www.irodalomejszakaja.hu weboldalon és a rendezvény Facebook-oldalán érhető el.