Iohannis aggódik, de nem halasztaná a parlamenti választásokat

Iohannis aggódik, de nem halasztaná a parlamenti választásokat
Klaus Iohannis államfő és Nelu Tătaru egészségügyi miniszter szerint nagyon aggasztó a jelenlegi járványhelyzet, ezért elkerülhetetlenek a korlátozások.

Klaus Iohannis államfő is szerda kora esti nyilatkozatában meghúzta a vészharangot. A jelenlegi helyzet súlyosságát hangsúlyozta, és felelősségteljes magatartásra szólította fel az embereket, hiszen életek múlnak a járványügyi szabályok betartásán. Felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy az adott körülmények között elkerülhetetlen a korlátozó intézkedések bevezetése.

Újságírói kérdésre elmondta: nem ért egyet a decemberi parlamenti választások elhalasztásával, amennyiben szükséges, a kampány a helyhatóságinál is szigorúbb keretek között fog zajlani. Úgy vélte, a szavazás nem veszélyesebb a kenyérvásárlásnál.

Nelu Tătaru egészségügyi miniszter ismét felszólítást intézett a lakossághoz, hogy tartsa be az egészségügyi óvintézkedéseket, hangsúlyozva, hogy a járványhelyzet alakulása nem a kórházban dől el, hanem a mindennapokban. A miniszter rámutatott: a szabályok betartásával csökkeni fog az esetek száma, mert alábbhagy a közösségi terjedés.

Hangsúlyozta, az egyes megyékben és a fővárosban a helyi hatóságok által ismét meghozott korlátozó intézkedéseknek 10-14 nap múlva fog látszani a hatása, de csak akkor, ha a lakosság betartja az egészségügyi szabályokat.