Ingyenes lenne a lakosságnak az elektronikus személyi igazolvány

Ingyenes lenne a lakosságnak az elektronikus személyi igazolvány
Az új, elektronikus személyazonossági igazolványok kibocsátásáért fizetett 67 lejt ezentúl az állam fedezné, mivel az Országos Helyreállítási Tervben (PNRR) 200 millió eurót irányoztak elő kimondottan erre a célra – tudhattuk meg a belügyminisztérium által közvitára bocsátott tervezetből.

A Hotnews hírportál tájékoztatása szerint a személyazonossági igazolvány birtokosa születésének helyét csak az igazolványban levő chip fogja tartalmazni, a lakhelyre és a tartózkodásra vonatkozó adatok is csak ebben szerepelnek majd. Ez azért jó, mert lakhelyváltoztatáskor nem kell kicserélni a személyazonossági igazolványt. A szokásos eljárás kizárólag digitálisan történik majd anélkül, hogy az érintett fél elmenjen a lakosság-nyilvántartó hivatalba igazolványt cserélni.

 A közvitára bocsátott tervezetben az is szerepel, hogy a személyazonossági igazolvány kibocsátásakor a lakosoknak nem kell benyújtani a családi állapotot igazoló dokumentumokat. Az elektronikus személyazonossági igazolványt mindkét szülő kérésére a 14. életévüket be nem töltött kiskorúak esetében is kibocsátják. A 12 évnél kisebb gyermekeknél nem veszik le azonban az ujjlenyomatot, a 12 évnél nagyobbak esetében viszont igen.

Az elektronikus személyazonossági igazolványok kibocsátását országos premierként, kísérleti jelleggel Kolozsváron vezették be 2021-ben. Ezt a közeljövőben Bukarestben próbálják ki, év végéig pedig minden megyei jogú városban életbe léptetik. Jelenleg Kolozsváron 67 lejes illeték kifizetésével kaphatunk elektronikus személyazonossági igazolványt. 

Ami az elektronikus személyazonossági igazolványok érvényességét illeti, a tervezet javasolja, hogy 0-2 év közötti gyermekek esetében az igazolvány 2 évig legyen érvényes, a 2-14 év közöttieknél 4 évig, a 14-18 év közti fiataloknál pedig 5 évig. A 18 évesek esetében a személyazonossági igazolvány tíz évig, míg a 70 életévüket betöltött személyek igazolványa meghatározatlan ideig lesz érvényes. Az elektronikus személyazonossági igazolványt 1 évig tekintik érvényesnek, ha ideiglenesen egyetlen ujjlenyomat sem kerül fel erre.

Amennyiben valaki elveszti, ellopják vagy megrongálódik az elektronikus személyazonossági igazolványa, akkor a birtokosnak 24 órán belül értesíteni kell a lakosság-nyilvántartó hivatalt. Az új személyazonossági igazolvány kibocsátása céljából benyújtott kéréssel egyidejűleg be kell jelenteni a régi elveszítését is.

Az elektronikus személyiket a hatóságok fokozatosan 1931-ig vezetnék be. Azok a lakosok, akik nem óhajtanak elektronikus személyazonossági igazolványt, kaphatnak régi típusút is, de azt csak az országhatárokon belül fogadják el 2031-től kezdődően.  A 2031 után régi típusú személyazonossági igazolvánnyal rendelkezők csak útlevéllel hagyhatják el az országot, illetve 2031 augusztusától kizárólag elektronikus útlevéllel.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Erősödnek az antiszemita megnyilvánulások az Egyesült Államokban és az európai országokban, köztük Romániában is a Hamász Izrael elleni terrortámadását követően kirobbant közel-keleti konfliktus nyomán – állapította meg az Elie Wiesel Nemzeti Holokausztkutató Intézet kedden közzétett éves jelentésében.
Közhír