Idén is színes programokkal ünnepli Mátyás király születésnapját az MCC

mátyás napi rendezvény
Igyekeznek interaktív, élményekre épülő foglalkozásokkal felkelteni a fiatalok figyelmét
Hagyományőrző tevékenységekkel ünneplik Mátyás király születésének 581. évfordulóját a Mathias Corvinus Collegium (MCC) diákjai. A rendezvényeken változatos, a szervezet névadójáról megemlékező programok várják az általános és középiskolás fiatalokat Erdély-szerte nyolc oktatási központban.

Mátyás király 1443. február 23-án született Kolozsváron. Az igazságos uralkodóról elnevezett Mathias Corvinus Collegium (MCC) minden évben kiemelt programként ünnepli meg a születési évfordulót: az általános és középiskolás diákok egyaránt interaktív, tanulást és hagyományőrzést ötvöző foglalkozásokon vehetnek részt, míg a szervezet munkatársai és egyetemi hallgatói koszorút helyeznek el a kolozsvári szülőháznál. Tavaly többek között drámapedagógiai foglalkozás, filmnézés, kincskeresés, kézműves-foglalkozás és táncház szerepelt a tevékenységek sorában.

Idén február utolsó heteiben gyűlnek össze az MCC-s fiatalok nyolc városban. Aradon Mátyás korabeli és jellegzetes magyaros mintákkal készíthetnek fából faragott tárgyakat a diákok, emellett szórakoztató tudásfelmérőn bővíthetik ismereteiket. A csíkszeredai tanulók több csoportját kreatív, logikai és csapatfeladatok várják a királyi kincsvadászaton, a középiskolások pedig egy szabadulószoba feladataival küzdenek meg. 

Kolozsváron hangulatos időutazások várják a fiatalokat: az 5–7. osztályosok Mátyás király udvarában, korhű jelmezekben nyomozhatnak a Krónikák eltűnése után, míg a középiskolások különböző irodalmi műfajok segítségével rekonstruálják Mátyás király alakját. Marosvásárhelyen a középiskolás diákok gyakorlatias foglalkozáson tanulják meg az úri hímzés technikáját, a kisebbek pedig a reneszánsz korhoz kapcsolódó tevékenységeken vesznek részt, mint az iniciálédíszítés, dobozfestés, ékszerkészítés és hangszeres foglalkozás.

A nagyváradiak a reneszánsz kori levélírás módszereivel ismerkednek meg, interaktív módszerekkel tanulnak Mátyás koráról, és drámafoglalkozáson vesznek részt. Sepsiszentgyörgyön meseterápiás foglalkozás, reneszánsz táncoktatás és ismeretterjesztő verseny várja a fiatalokat. Szatmárnémetiben szintén meseterápiás foglalkozás biztosítja a történelmi ismeretek bővítését, a középiskolás csoport pedig a városi színházba látogat, ahol drámapedagógiai tevékenységen fejlődhetnek. Székelyudvarhelyen a Középiskolás Program tagjai korhű táncokkal fognak megismerkedni. 

„Névadónk születési évfordulója minden évben kiemelt szerepet kap a programjaink között, így diákjaink tovább éltethetik Mátyás király emlékét és örökségét. Munkatársaink igyekeznek interaktív, élményekre épülő foglalkozásokkal felkelteni a fiatalok figyelmét, és minden korosztályt saját szintjén bevonni a tevékenységekbe” – mondta el Talpas Botond, az MCC erdélyi tevékenységért felelős igazgatója. Kiemelte, külön köszönet jár a helyi szervezeteknek és szakembereknek, akik az MCC munkájába bekapcsolódva minden évben hozzájárulnak a diákok gyarapodásához.