Idén már biztosan nem lesz új kormány

Idén már biztosan nem lesz új kormány
Kész csúfság, amit az államfő művel! – nyilatkozta csütörtök este Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke Klaus Johannis gesztusát kommentálva, aki tegnap nem nyilatkozott arról, hogy megbízza-e kormányalakítással Sorin Grindeanut, vagy sem. Azt se közölte, mikor áll szándákában nyilatkozni. A parlamenti mandátumok csaknem 54 százalékával rendelkező PSD-ALDE szociálliberális koalíció szerdán megtette második javaslatát,Sorin Grindeanu volt távközlési minisztert jelölte miniszterelnöknek.

Az elnöki hivatalból származó értesülések szerint Johannis jobbnak tartja a PSD második kormányfőjelöltjét az elsőnél, de egyelőre elhalasztotta a döntést a kormányalakítási megbízást illetően. Johannis csütörtökön félórás megbeszélést folytatott az új jelölttel.

Dragnea szerint Johannis minden megtesz, hogy húzza az időt, ezzel is késleltetni akarja a PSD kormányprogramjának gyakorlatba ültetését, hogy a lakosság ne élvezhesse annak gyümölcseit – vélekedett. Dragnea elmondta, komoly erőfeszítésébe kerül, hogy csillapítsa a közhangulatot, sokak utcára akarnak vonulni, hogy tiltakozásuknak adjanak hangot Johannis időhúzási taktikája ellen – mondta.

Johannis nem vitatja el, a választásokon győzelmet arató PSD kormányalakítási jogát, de eddig egyetlen jelölt sem nyerte el tetszését. Azt már a választások előtt előrebocsátotta, hogy nem fog kormányalaktási megbízást adni olyan személynek, akinek priusza van, ezzel a miniszterelnöki tisztségre pályázó Liviu Dragnea elesett a jelöléstől. A második jelöltet, a muzulmán származású Sevil Shhaideht is visszautasította, az államelnök azóta sem indokolta döntését. Meg nem erősített értesülések szerint Johannis "geopolitikai" megfontolásból utasította el Shhaideh asszony kinevezését, akinek szíriai férje Bassár el-Aszad szíriai elnököt dicsőítő bejegyzéseket osztott meg közösségi oldalán. Johannis állítólag attól tartott, hogy Shhaideh asszony miniszterelnöki kinevezése hátrányosan befolyásolta volna Románia Szíriával, illetve az Egyesült Államokkal ápolt kapcsolatait.