Idén is meghirdették a Babits Mihály műfordítói ösztöndíjat

Idén is meghirdették a Babits Mihály műfordítói ösztöndíjat
Közzétették a Babits Mihály műfordítói ösztöndíj pályázati felhívását, amelyre olyan fiatal alkotók jelentkezését várják, akik szépirodalmi – próza, líra, dráma, esszé – művek bármely idegen nyelvről magyar nyelvre történő fordításához kérnek támogatást az ösztöndíj elnyerésével.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) által meghirdetett ösztöndíj célja, hogy tehetséges fiatal műfordítóknak segítséget nyújtson a pályakezdéshez, kedvező feltételeket teremtve a magas színvonalú műfordítói tevékenységhez.

Pályázat benyújtására jogosult az az 1981. január 1-jét követően született, műfordítói tevékenységet végző alkotó, aki a megpályázott ösztöndíj folyósításának időtartama alatt nem részesül központi költségvetési forrásból finanszírozott ösztöndíjban vagy államilag finanszírozott alkotói támogatásban. Előnyt jelenthet színvonalas orgánumokban már publikált műfordítás.

Korábbi, Babits Mihály műfordítói ösztöndíjasok is pályázhatnak abban az esetben, amennyiben legfeljebb kétszer nyerték el az ösztöndíjat, és a korhatárnak még megfelelnek. Fél évnél hosszabb időszakra vonatkozó munkaterveket a kuratórium nem támogat, illetve PhD-témával sem lehet pályázni.

A 2021-ben rendelkezésre álló keretösszeg 9,6 millió forint, amelyből a kuratórium tetszőleges számú ösztöndíjast támogathat, legfeljebb hat hónapos időtartamra, havi bruttó 200 000 forint (hozzávetőleg 2670 lej) összeggel.

A pályázat beküldési határideje március 31., a feltételek és további részletek pedig a PIM honlapján – www.pim.hu – érhetők el.