Hunyad megye Kolozsvárra látogatott

Bemutatták a Hunyad megyei magyar értéktárat

Hunyad megye Kolozsvárra látogatott
Mondhatni egyszerre fogant a két rendezvény, a Kolozsvári Magyar Napok és a Hunyad Megyei Magyar Napok, ez utóbbi is tízedik kiadását ünnepli idén. A kolozsvári szervezők is ellátogattak korábban a Hunyad megyeiekhez, most pedig Kolozsvár látta vendégül őket – jegyezte meg Gergely Balázs, a KMN főszervezője hétfőn azon a rendezvényen, amelyen bemutatták a Hunyad Megyei Magyar Értéktár első, idén megjelent kötetét.

A Bocskai-ház érdeklődőkkel megtelt Óváry termében Rácz Éva, a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének elnöke beszélgetett Gáspár-Barra Réka, Gáspár-Barra Szilárd szerkesztőkkel, Varga Károllyal, a dévai Corvin Kiadó igazgatójával, Széll Lőrinc Hunyad megyei sportigazgatóval és Winkler Gyula EP-képviselővel, az RMDSZ Hunyad megyei szervezetének elnökével.

A szórvány megyéből érkezők, a kötet szerkesztői és kiadója méltán lehetnek büszkék a kiadványra, amely hírét viszi, ismertté teszi Hunyad megye tájegységeit, természeti adottságait, épített és szellemi örökségét, történelmét, személyiségeit – és még lehetne sorolni mindazokat az értékeket, amelyeket a szerkesztők fontosnak tartottak befoglalni a kötetbe. A válogatás nehéz volt és szubjektív, mondta Gáspár-Barra Réka, hiszen egy kötet véges, valamilyen formában határt kellett szabni, és szerinte legalább három hasonló kötetre való érték van még Hunyad megyében. Éppen ezért már tervezik, elméletben legalábbis, az értéktár második kötetét. Figyeltek arra, hogy ebben a bemutatkozó kötetben a legfontosabb értékek benne legyenek, területi szempontokat is figyelembe vettek, hogy az épített örökség is helyet kapjon, természeti kincseik, Lozsád, a 700 éves falu is érdekes színfoltja a kötetnek. Továbbá összefoglalták a régi és jelenkori intézményeiket, amelyek erdélyi szinten is meghatározóak, több különleges személyiséggel – például Nopcsa Lászlóval és Ferenccel – dicsekedhet a megye meg persze a kötet is. Természetesen nem egyszerű múltba nézésnek szánták a kiadványt, amelyben olyan tevékenységek, létesítmények is helyet kaptak, amelyek fontosak a megye jövője szempontjából: ilyen a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum, a Corvin Kiadó, az Algyógyi Keresztyén Ifjúsági Központ, a Dávid Ferenc-emlékzarándoklat, vagy a dévai Szent Ferenc Alapítvány.

A beszélgetés során a meghívottak és a hallgatóság részéről is elhangzott annak fontossága, hogy hasonló értékmentéssel a legkisebb településekre is odafigyeljünk, az örökségünk valamint értékeink iránti büszkeséget a következő nemzedéknek is átadjuk, oly módon próbáljunk cselekedni és építkezni, hogy a fiatalok itthon lássanak jövőt maguk számára.