Hosszú hétvége: 17 millió összértékű bírságok

Az ortodox pünkösdhöz kapcsolódó hosszú hétvégén 4250 lehetséges bűncselekményhez riasztották a rendvédelmi szerveket, akik 38.220 bírságot róttak ki körülbelül 17 millió lej értékben - közölte kedden a belügyminisztériumi szóvivő.

Monica Dajbog tájékoztatás szerint a rendőrök, csendőrök és tűzoltók több mint száz embert mentettek meg különböző veszélyes helyzetekből. 

A szóvivő beszámolója szerint a hosszú hétvégém naponta több mint 25 ezer belügyi alkalmazott teljesített szolgálatot, és 14.600 alkalommal volt szükség a rendvédelmi szervek, 7425 alkalommal a katasztrófavédelem beavatkozására. Utóbbi munkatársai 5739 esetben sürgősségi orvosi ellátást nyújtottak, 599 esetben tűzoltáshoz riasztották őket. 

A rendőrök több mint százezer ellenőrzést végeztek az eDAC rendszer segítségével. 

A közlekedésrendészet naponta mintegy 300 radart működtetett az ország közútjain. A rendőrök 3075 jogosítványt bevontak, ezekből 59-et drogok vagy más illegális szerek hatása alatt történő vezetés miatt. Ez 33,9 százalékkal több, mint egy évvel ezelőtt - tette hozzá a szóvivő. 

Ugyanakkor 1279 gépkocsi forgalmi engedélyét is bevonták a rendőrök. 

Tavalyhoz képest viszont 25 százalékkal csökkent a súlyos közúti balesetek száma, és 6 százalékkal csökkent a közúti balesetek áldozatainak száma is - mondta Monica Dajbog. 

A viharok 12 megye 45 településén adtak munkát a belügyi alkalmazottaknak: kilenc udvarból, két melléképületből, öt pincéből és egy utcáról kellett kiszivattyúzni a vizet, és el kellett távolítani 74 fát, valamint három oszlopot, amelyeket a heves szél döntött ki. A vihar négy autóban, négy tömbházban és egy magánházban okozott károkat.