Holnap Perseida est a Kováts kúriánál

Az augusztusok elmaradhatatlan programja a hullócsillagok, egészen pontosan a Perseidák meteorraj hullása. Ez alkalommal pedig hagyományosan a berenczei Kováts kúria is megnyitja kapuit és különböző programokkal várja az érdeklődőket – közölték a program szervezői.

A beteljesülésre váró kívánságokkal „kikövezett” út augusztus 10-én, szombaton idén is Sándorhomokra, a Kováts kúriába vezet, ahol izgalmas programok, tartalmas kikapcsolódás és természetesen a határtalan világegyetem kémlelése várja az érdeklődőket.

A rendezvény 18 órakor kezdődik agyagozó-korongozó kézműves foglalkozással, 20:30 órától a The Dockers koncertezik, 21:30-kor látványos fényjáték lesz megtekinthető a kúria homlokzatán, majd 22 órától tábortűz és csillagles várja az érdeklődőket a kúria hátsó udvarán. A Kováts kúria ez alkalommal is a nagy találkozások, a bohém hangulat és különleges alkalmak helyszíne lesz – ígérik a szervezők. 

A Perseidák hullása már július végén elkezdődött, maximuma idén augusztus 12-ére esik, mely nap hajnalán a a magyarországi a Svábhegyi Csillagvizsgáló szakemberei szerint óránként 75–100 hullócsillagot lehet majd megpillantani. A jelenség maximuma után napról napra kisebb gyakorisággal látszanak még Perseidák egészen augusztus végéig. Mint írják, a Perseidák meteorzápor meteoroidjai a 109P/Swift-Tuttle üstökösből származnak. Ez az üstökös átlagosan 133 évenként kerüli meg a Napot. Az üstökösből „kipöfékelt” porszemcsék az üstökös pályája mentén eloszlanak, és az üstököshöz hasonló sebességgel tovább keringenek a Nap körül. Amikor a Föld keresztezi az üstökös pályáját, a porszemcsék ütköznek a Föld légkörével. Az apró ütköző testek rendkívül nagy sebességük miatt ionizálják a felsőlégkör gázmolekuláit, amik látványos felfénylést, ioncsatornát képeznek. Ez látható a földről, akár sok tíz kilométeres távolságból hullócsillagnak.  A meteorzápor megfigyeléséhez érdemes fényszennyezéstől távoli helyet keresni, ahol az égbolt jól belátható. A Hold idén első negyedben jár, így fényszennyezése csak mérsékelten zavarja majd a megfigyelést, a szerencsésebbek pedig még néhány szép, fényesen izzó tűzgömböt is láthatnak.