Holnap kezdődik a Cluj Modern kortárszenei fesztivál

Holnap kezdődik a Cluj Modern kortárszenei fesztivál
Tizennegyedik alkalommal rendezi meg a Cluj Modern kortárszenei fesztivált a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia és Egyesülete, valamint a Transilvania Leaders Alapítvány és a kolozsvári Transilvania Filharmónia. Az április 2. és 8. között zajló Találkozások (Encounters/Întâlniri) nevet viselő rendezvényen öt kamaraestre várják a kortárszene kedvelőit, a fesztivál zárásaként pedig szimfonikus koncertet ad a Transilvania Filharmónia – olvasható a szervezők közleményében.

Mint írják, a fesztivál célja ma is az, hogy bemutassa az érdeklődőknek a kortárs zenei alkotásokat, ide tartoznak azok a zeneművek is, amelyek a XX. század elején születtek, de több alkalommal ősbemutatóknak is fültanúja lehetett a közönség.

Változatos stílusú gazdag repertoárral várja idén az érdeklődőket a fesztivál, olyan kolozsvári fellépőkkel, mint az Arcadia vonósnégyes, az Impact XXI, a Couleurs és az AdHOC együttes, valamint olyan rangos hazai és külföldi vendégekkel, mint a drezdai AuditivVokal együttes, Néstor Bayona spanyol karmester, Diana Jipa hegedűművész, Aurelian Băcan klarinétművész és Ștefan Doniga zongoraművész.

Az idei rendezvény megerősíti a Cluj Modern különleges helyét az országos és nemzetközi kulturális palettán a kreativitás, a modernitás, a párbeszéd, a találékonyság és az együttműködés eseményeként – írják a szervezők.

A találkozás témája szinte minden koncerten jelen van, a fesztiválon pedig online zenetudományi ülésszakra is sor kerül április 7-én Elkerülhetetlen találkozások: globalizmus, kozmopolitizmus, akkulturáció címmel. A szimpóziumon a Cambridge-i Egyetem, a Harvard Egyetem és a Hong Kong-i Egyetem képviselői mellett neves romániai és külföldi zenetudósok is részt vesznek, köztük a Nemzetközi Zenetudományi Társaság elnöke és alelnöke – olvasható a közleményben.

 

A szervezők kiemelik, a kamaraestekre a zeneakadémia stúdiótermébe várják az érdeklődőket, míg a Transilvania Filharmónia április 8-i szimfonikus koncertjének helyszíne az Egyetemiek Háza nagyterme. Jegyeket a zeneakadémia stúdiótermében lehet váltani a koncertek előtt egy órával, míg a szimfonikus hangversenyre a filharmónia jegypénztárában. A fesztivál részletes programja a clujmodern.ro weboldalon böngészhető.