Hétvége a Puck Bábszínházban

Hétvége a Puck Bábszínházban
Emberekről, angyalokról, szépségről és boldogságról szól a kolozsvári Puck Bábszínház román tagozatának új produkciója, az Angyalok utcája (Strada cu îngeri), amelynek bemutatóját ma, január 13-án, pénteken délután 6 órától tartják az intézmény székhelyén. Az előadást Decebal Marin írta és rendezte, ugyanakkor a látványvilágot is ő jegyzi.

A szerkesztőségünkhöz eljuttatott közlemény szerint nonverbális előadásról van szó, amely az emberek és az angyalok kapcsolatát vázolja, a marionett játékokra jellemző poétikus nyelvezetben szól a jóságról, a szépségről és a jóban való hitről.

Decebal Marin kifejtette: azok lelkét szeretnék megérinteni, akik nyitottak, hogy a dolgok mélységeibe tekintsenek. Az angyalok a mi életünkben is nagyon jelen vannak, még akkor is, ha nem vagyunk eléggé nyitottak, hogy érezzük azt a fajta sugallatot és védelmet, amit adni tudnak nekünk. – Mindenkinek része van hétköznapi csodákban: ott vannak a megvilágosodási és az inspirációs pillanatok, amikor érezzük a spirituális világ angyali érintését. Ez lehet olyankor, ha szerelmesek vagyunk, ha kimegyünk a természetbe, vagy éppen akkor, ha kapcsolatba lépünk az állatokkal. Meghatódunk ezektől a pillanatoktól, a fény pedig felébreszt és megerősít bennünket. Erről a fényről beszél az előadás. Láthatjuk majd a szereplőket, amikor felébreszti őket: hiszen szerelembe esnek, megbocsátanak, örülnek. Ez egy érzékeny és finom lépés – hangsúlyozta a rendező.

Szereplők: Andreea Bolovan, Ștefan Craiu, Robert Gutunoiu és Andra Ștefan. A bábokat Ion Bătăiosu és Decebal Marin készítette, zene: Traian Păcurar. A mai bemutató után, január 15-én, vasárnap két alkalommal látható az előadás, délelőtt 11 és déli fél 1 órától. Az előadást 8 évesnél nagyobbaknak ajánlják.

Szegény Dzsoni és Árnika

Az igazi szeretetről, a felelősségről, a becsületességről, az állhatatosságról, a szabadságról és más alapértékekről szól Lázár Ervin meseregényének adaptációja, a magyar társulat Szegény Dzsoni és Árnika című produkciója, amely január 14-én, szombaton délelőtt 11 órától látható. Rendező: Varga Ibolya.

Szegény Dzsoni a Százarcú Boszorka fondorlatos mesterkedései és kaján csábításai ellenére megismeri és megszereti igazi párját, Östör király leányát, Árnikát. A féltő apai szeretet próbára teszi a fiatalok hűségét, és egy gonosz varázslat Árnikát vagy Dzsonit folyamatosan kacsává változtatja. Dzsoni eszessége és leleményessége, Árnika jó szíve és határozott kiállása azonban mindannyiszor kisegíti őket a nehéz helyzetekből. Az előadásból kiderül: „nem varázserő kell a megszabadításhoz, hanem szeretet. Mert a szeret olyan, mint a varázslat.”

Lázár Ervin meséjét Láng Zsolt dramatizálta, zeneszerző: Lászlóffy Zsolt, látványtervező: Filep Szilárd-Zsolt. Szereplők: Csortán Márton, Giriti Réka, György László, Kötő Áron, László Réka, Patka Ildikó és Urmánczi Jenő.

(Borítókép: Jelenet az Angyalok utcájából – Fotó: Puck Bábszínház)