A hét végéig kitart a kánikula

Újabb sárga és narancssárga jelzésű hőségriasztásokat adott ki szerdán az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM). Ezek erdélyi, olténiai, munténiai és körösvidéki területekre érvényesek a következő három nap.

A meteorológusok szerint szerdán a Körösvidék északi, Erdély túlnyomó része, valamint Olténia északi és Munténia legnagyobb része elsőfokú riasztás alatt áll. A hőmérsékleti csúcsértékek 35-37 Celsius-fok körül alakulnak, helyenként az éjszakai levegő sem hűl le 20 fok alá. A hőmérséklet-páratartalom mutató meghaladja a kritikus 80 egységet. 

Csütörtökön és pénteken sárga hőségriasztás lesz érvényben a Körösvidék északi részében, Erdély és Munténia legnagyobb részében, illetve Olténia északi felében. A csúcsértékek 35-37 fok körül, a minimumok 20 fok körül alakulnak. 

Szintén csütörtökön és pénteken narancssárga riasztás alatt fog állni a Bánság, a Körösvidék déli, Olténia délnyugati, Munténia délnyugati része. A hőmérséklet-páratartalom mutató meghaladja a kritikus 80 egységet, nappal 38-39 fok lesz, az éjszakák trópusiak lesznek, a Nyugati-dombság vidékén 25 fokos minimumok is előfordulhatnak. 

A szakemberek szerint a hőséghullám a jelzett időszakot követően is kitart még a nyugati és déli országrészben, kisebb kiterjedésű területeken pedig a középső és keleti régiókban is.