Három napig Kolozsvár a divat fővárosa

A Pro Transilvania Kulturális Egyesület és a Kolozs Megyei Termék Egyesület, együttműködve az European Fashion Council-lel és FashionTV-vel, a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal és a Kolozs Megyei Tanáccsal együtt szervezi meg a Transilvania Fashion Nemzetközi Divatfesztivált szeptember 6-a és 8-a között.

„Az esemény egyik legfontosabb jellegzetessége, hogy meghaladtuk Európa határait. Ez az első alkalom amikor ázsiai és afrikai kollekciók is jelen lesznek.  A mély kulturális gyökerekkel rendelkező városban a nemzetközi divatfesztivál kiegészíti az amúgy is gazdag eseménykínálatot – TIFF, Untold, Electric Castle, Kolozsvári Zenei Ősz, Operabál, Opera Aperta, Jazz in the Park, Kolozsvári Napok, Kolozsvári Magyar Napok, Sports Festival vagy Transylvania Open. A fesztivá l idei kínálata során tíz országból 112 designer mutatja be alkotásait. 2025-ben a fesztivál négy napon át tart, csütörtöktől vasárnapig, hogy minél több szakembernek biztosíthatjuk a részvételt” nyilatkozta Matei Miko főszervező. 

A fesztiválra a sétatéri Városi Kulturális Központ előtti téren kerül sor. A helyszínt egy csodálatos szabadtéri amfiteátrummá alakítják, amelyet a Kaszinó épülete és az 1897-ben felállított szökőkút tesz még érdekesebbé. A román szakemberek mellett a  ruhatervezők Olaszországból, Németországból, Hollandiából, Szerbiából, Bulgáriából, Magyarországról, Moldova Köztársaságból, Kínából és Egyiptomból érkeznek. De nem csak a divat újdonságairól tájékozódhatunk, hanem a manökenségről, a sminkről, fodrászatról és divatfotózásról is.  

A román ruhatervezők közül az alábbiak lesznek jelen: Kati Szalai, Raluca Soare, Adrian Iliescu, Svetlana Cervinschi, Raul Matiș, Teodora Ciorna, Mihnea Covaci, Anca Manea (első nap), Cătălin Botezatu, Tudor Halațiu, Anca Zaharia, Kinga Varga, Alexa Crismăreanu, Inga Bragaru, Paul Palm, Daniel Radu, Alexandra Constantinescu, Ionuț Răzvan, Romanița Iovan (második nap), Irina Silaghi, Ioana Iosif, Alexandra Calafeteanu, Ioana Georgescu, Andreea Marinescu és Cristian Buză (harmadik nap).

A nemzetközi szakemberek közül jelen lesz  Sanja Velickovic (Szerbia), Vocational High School of Textile and Leather Product "Ivan Bogorov" (Plovdiv, Bulgária), The Sino-UK Fashion and Design School of Zhejiang Fashion Institute of Technology (Kína), Carmichael Byfield (Hollandia), Fabiana Ferri (Olaszország),   Fink Evelin (Magyarország), Via Monte Napoleone (Olaszország), Oksana Schlee Keil (Németország), Alina Tocarciu (Moldova Köztársaság), Ali Elnawawi (Egyiptom), Kuea (Olaszország), Monika Gruber (Németország).

Az eseményen több felsőoktatási intézmény is jelen lesz, úgy mint a kolozsvári, a bukaresti és a Moldova Köztársaságbeli képzőművészeti Egyetem. 

A fesztivál művészeti vezetője 130 ruhatervező alkotását tekintette meg (30%-kal többet,   mint tavaly). 

A fesztiválon a részvétel ingyenes, a nézők az érkezés sorrendjében foglalhatják el helyeiket. A helyek száma korlátozott.