Halep nem jutott be az Australian Open döntőjébe

Halep nem jutott be az Australian Open döntőjébe
A spanyol Garbine Muguruza Blanco jutott be a Melbourne-ben rendezett ausztrál nyílt teniszbajnokság női döntőjébe, miután csütörtökön 7:6 (8), 7:5 arányban legyőzte Simona Halepet.

A világranglista 32. helyén álló 26 éves spanyol lány, akinek ez a negyedik Grand Slam-torna döntője (nyert a Roland Garroson 2016-ban és Wimbledonban 2017-ben, vesztett Wimbledonban 2015-ben), agresszív, támadó játékkal, 2 óra 5 perc után győzött.

A kétszeres Grand Slam-győztes (Roland Garros – 2018, Wimbledon – 2019) 28 esztendős Halep közel állt a második melbourne-i döntőjéhez, az elsőt elveszítette 2018-ban a dán Caroline Wozniacki ellen.

Az első játszmában Halep 3:2-re vezetett, de Muguruza zsinórban három játékot nyert, és 5:3-ra fordított. Halep megrázta magát, 5:5-ön egyenlített, majd 6:5-re átvette a vezetést, ám kihagyott két szettlabdát, s Muguruza rövidítésbe tolta a játszmát. Muguruza 3–0-lal nyitott, Halep fordítani tudott, 7–6-nál és 8–7-nél szettlabdája volt, de kihagyta, majd ő megmentett kettőt, de a spanyol lány behúzta a harmadikat, így 10–8-ra megnyerte a rövidítést, és 7:6-ra a szettet.

A második játszma simának tűnt, Halep 4:2-re majd 5:3-re vezetett, de nem tudott élni ezzel az előnnyel, a nagy formában játszó Muguruza hozott egy 4:0-s szakaszt, és 7:5-re nyert.

A konstancai lány – aki vesztett játszma nélkül jutott a legjobb négy közé – két ászt ütött, Muguruza tízet, Halep egy kettős hibát vétett, a spanyol kettőt. Halepnek 13 bréklabdája volt, ebből hármat érvényesített, Muguruzánál 4/14 volt az arány. A spanyol lánynak kétszer annyi nyerő ütése volt (39–20), viszont rengeteg ki nem kényszerített hibát vétett (44–23). Muguruza csak három ponttal nyert meg többet, mint Halep: 90–87.

Muguruza Blanco és Halep párharca így 5–2-re módosult.

A negyedik helyen kiemelt Halep, aki tavaly a nyolcaddöntőig jutott Melbourne-ben, idei teljesítményéért 1 040 000 ausztrál dollárt és 780 WTA-pontot kap.

A másik elődöntőben az egyesült államokbeli Sofia Kenin (15 a világranglistán) 7:6 (6) 7:5 arányban legyőzte a hazaiak teniszezőjét, a világelső Ashleigh Bartyt.

Férfi egyesben elsőként a címvédő Novak Djokovics jutott be a döntőbe a melbourne-i ausztrál nyílt teniszbajnokságon. A szerb játékos csütörtökön három szoros játszmában 2 óra 18 perces összecsapáson múlta felül a svájci Roger Federert, akivel 50. alkalommal csapott össze és 27. győzelmét aratta. Djokovics a vasárnapi fináléban a rekordot jelentő nyolcadik címét nyerheti meg, ellenfele az osztrák Dominic Thiem és a német Alexander Zverev pénteki párharcának győztese lesz.

Eredmények, elődöntő:

Nők: Muguruza Blanco (spanyol)–Halep (4.) 7:6 (8), 7:5; Kenin (amerikai, 14.)–Barty (ausztrál, 1.) 7:6 (6), 7:5.Férfiak: Djokovics (szerb, 2.)–Federer (svájci, 3.) 7:6 (1), 6:4, 6:3.Fajta Péter kiesett a nyolcaddöntőben a juniorok között. A viadal honlapja szerint a junior világranglistán 34. magyar – aki élete első Grand Slam-tornáján szerepelt – harmadik mérkőzésén 5:7, 6:3, 7:6 (5) arányban alulmaradt az ötödik kiemelt francia Arthur Cavaux-val szemben.

Ezzel a magyarok számára befejeződött Australian Open korosztályos versenye, mivel Tóth Amarissa korábban búcsúzott egyesben és párosban is.

Junior férfi párosban döntőbe jutott a román Nicholas David Ionel, aki az osztrák Leandro Riedi oldalán az elődöntőben az olasz Francesco Maestrelli, Samuel Vincent Ruggeri kettőst múlta felül röpke 59 perc alatt 6:4, 6:2-re. A folytatásban is két szettben nyertek, ezúttal 67 percet töltöttek a pályán a svájci Jerome Kym, Dominic Stephan Stricker társaságában, ez a találkozó 7:5, 6:4-gyel végződött. A román–osztrák páros a Mikolaj Lorens, Karlis Ozolins (lengyel, lett) kettős ellen lép pályára a pénteki fináléban.

Junior női párosban a negyeddöntő jelentette a végállomást a Romániát képviselő Fatima Ingrid Amartha Keitának és párostársának, az izraeli Shavit Kimchinek, miután 1 óra és 3 perc alatt 6:3, 6:1-es vereséget szenvedtek a Ziva Falkner, Matilda Mutavdzic (szlovén, brit) duótól.