Gyermekkönyv fesztivál a sétatéri Kaszinóban

Szeptember 14-e és 16-a között újabb kiadását szervezi meg a Gyermekkönyv fesztiválnak a Kolozs megyei Octavian Goga könyvtár, valamint A Kolozs megyei könyvtár barátai nevű egyesület a sétatéri Kaszinóban működő városi kulturális központban, derül ki a megyei önkormányzat közleményéből.

A „Könyvek nélküli gyermekkor nem gyermekkor. Olyan, mintha száműztek volna az elvarázsolt helyről, ahol tiszta örömre találhatsz”, idézik a szervezők Astrid Lindgrent a rendezvényt népszerűsítő mottóban. A fesztivál célja, hogy a gyermekkönyvek szerzői és a gyerekek interaktív, olvasásra ösztönző rendezvényeken találkozhassanak, olvashatjuk a sajtóközleményben.

Mint írják, a programba változatos és tanulságos tevékenységeket iktattak be, amelyekben a gyermekek és családjaik is kedvüket lelhetik: lesznek kreatív író- és képzőművészeti műhelyek, nyilvános felolvasóestek román, angol, magyar, portugál, ukrán, koreai, francia, norvég, koreai, román, angol, magyar, koreai, francia, norvég nyelven, színházi előadás, zenei koncert, de számos műhelymunka is, a művészet és tudomány, a történelem, a befogadás és a barátság, az állatvédelem, a szellemi sportok témaköreiben. 

A könyvek írásáról, olvasásáról kolozsvári írók, a Romániai Írószövetség kolozsvári tagozatának tagjai osztják meg gondolataikat a gyerekekkel; többek között részt vesz a rendezvényen Florin Bican író és műfordító, Adrian Barbu illusztrátor, Amedeia Neamțu író és sok más meghívott.

A közlés szerint  a Gyermekkönyv Fesztivál a kolozsvári városháza és a helyi tanács által támogatott projekt, melynek partnerei: a Romániai Írószövetség kolozsvári tagozata, a Kolozsvári Francia Intézet, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara - Skandináv Nyelvek és Irodalmak tanszék, a kolozsvári Camőes Intézet – Portugál Nyelvi Központ, a Koreai Kulturális Központ, a Puck Bábszínház, az Erdélyi Nemzeti Történeti Múzeum, a Romániai Békeakció, Képzési és Kutatási Intézet - PATRIR, a Romániai Könyvtárosok és Közkönyvtárak Országos Szövetsége kolozsvári tagozata, a Kolozsvári Kulturális Központ Egyesület (CCC), a Phoneo Egyesület, a „Club Sportiv Napocensis Activ” Egyesület, a Nuca Állatvédő Egyesület, a Humanitas könyvesbolt, az Exit Kiadó, az Idea Könyvtér, a Bookstory, a Cărticim Împreună, és a Kolozs megyei Román Rádió. 

A részletes program a www.bjc.ro honlapon érhető el.