Gyarmathy Zsigáné szobrot avattak Kalotaszentkirályon

A Gyarmathy Zsigáné Alkotó és Helyismereti tábor zárómozzanataként leplezték le a szobrot FOTÓ: ADY ENDRE SZAKISKOLA
Szobor őrzi ezentúl Kalotaszeg nagyasszonya, Gyarmathy Zsigáné emlékét Kalotaszentkirályon, miután felavatták azt a 22. Gyarmathy Zsigáné Alkotó és Helyismereti tábor zárómozzanata gyanánt. A szobrot, Harmath István szobrászművész alkotását, Preininger Rozália adományozta tavaly az Ady Endre Szakiskolának, ám az ünnepélyes felavatást csak most szervezték meg. A talapzatot helyi kőfaragó, Gere István faragta, vistai kőből.

Okos-Rigó Dénestől, a kalotaszentkirályi Ady Endre Szakiskola igazgatójától megtudtuk: a táborban idén olyan műhelytevékenységet szerveztek a gyerekeknek, mint írás utáni és keresztszemes varrás, gyöngyfűzés, táncház, énektanulás, csuhébaba-készítés, bogozás. A résztvevők megtöltötték az iskola bentlakását. 

A budapesti székhelyű Nemzeti Örökség Intézet és a Házsongárd Alapítvány szervezésében, Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa segítségével, új műhelytevékenységgel, temetőtérképészettel is foglalkoztak a diákok. A tábor lakói ellátogattak Kolozsvárra, a Házsongárdi temetőbe, ahol Sipos Dávid útmutatásával ismerkedhettek a temető látványosságaival. Négy iskolából érkeztek a táborba diákok: a helybéli iskolások mellett jelen voltak a zsámboki Bajza Lenke Általános Iskola fiataljai Magyarországról, a szilágylompérti Ady Endre Iskola diákjai, a parajdi Áprily Lajos Általános iskola tanulói. De olyanra is akadt példa, hogy a nagyszülőket látogató, Kanadában élő fiatal is bekapcsolódott azokkal a Bánffyhunyadon tanuló gyermekekkel együtt, akik rokonlátogatásra érkeztek Kalotaszentkirályra. 

Nem maradt el a hagyományos barátság-szőnyegszövés sem, amelyet az öt napos tábor végén négybe vágtak, így minden résztvevő tanintézet képviselője hazavihetett egy darabot belőle.