Gyakorlat másként – Budapesten a turizmus szakos brassaisok

Véget ért a Brassai Sámuel Elméleti Líceum majdnem teljes tanévet felölelő Erasmus+ mobilitási projektje, miután a turizmus szakos diákok egy része február 26. és március 2. között az Európai Unió által finanszírozott szakmai gyakorlaton vett részt Budapesten, a Continental Hotel Budapest szállodában.

SZÁSZ ENIKŐ

A programnak különböző fázisai voltak: a programban résztvevő bizottság kijelölése, a pályázat megírása, a diákok pályázatának elbírálása, a gyakorlaton való részvétel, a tapasztalatok megosztása. A szakmai gyakorlat átlátható kiválasztás után zajlott, a jelentkezők közül 18 diák pályázata felelt meg a feltételeknek. Az elutazás előtt különböző felkészítő kurzusokon igyekeztek nyelvi és szaknyelvi, kulturális, szakmai előzetes tudásukat gyarapítani.

Két hétig egy négycsillagos szállodában leshették el a szállodaipari szakma titkait: hogyan lehet gyorsan ágyneműt cserélni, ki a VIP vendég, hogy kell követni a szobafoglalásokat, stb. Minden diáknak lehetősége volt az egyes szektorokban (takarítás, vendéglátás, ügyfélkapcsolat) dolgozni, ahol a kijelölt mentoroktól kaptak útbaigazításokat. A csoport szinte minden nap részt vett kulturális programokon is, több múzeumot meglátogatott, színházban és cirkuszban is volt. 

A szakmai gyakorlatról hazatérve a résztvevők megosztották tapasztalataikat az iskolában, nem sokkal később pedig tágabb közönségnek szóló bemutatón és online is (blog, iskolai honlap), hogy az egész közösségnek ismertessék azokat.

S hogy mivel gyarapodott a diákok tudása? Elsősorban, gyakorlati tapasztalatok sorával. A projekt előnye a diákok számára, hogy új környezetben szerezhetnek munkatapasztalatot és gyakorlati készségeket. A külföldi szakmai környezetben való munkavégzés tapasztalata, és az Europass mobilitási okmány megszerzése növelni fogja esélyeiket a munkaerőpiacon, és új karrierlehetőségeket nyit. De mindenképpen meg kell említeni, hogy megtanulták a csapatmunkát, az egymásra való odafigyelést, a pontosságot és igényességet.