Gorghiu: csak idő kérdése, hogy a PSD javasolja az igazságügyi miniszter leváltását

Gorghiu: csak idő kérdése, hogy a PSD javasolja az igazságügyi miniszter leváltását
Csak idő kérdése, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) javasolja az igazságügyi miniszter leváltását, miután Tudorel Toader ismertette a legfőbb ügyészség és az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) főügyészéről szóló jelentést – állítja Alina Gorghiu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) szenátora.

A PNL volt elnöke ma egy, az alakulat Temes megyei szervezetének székházában tartott sajtótájékoztatón úgy vélekedett, hogy az igazságügyi miniszternek „elég nehéz sorsa” lesz az elkövetkező időszakban.

„Az én következtetésem az: csak idő kérdése, hogy Toadert leváltsák az igazságügyi tárca éléről. Dragnea úr, Tăriceanu úr részéről egy intenzív, 24 órából 24 órás monitorozási időszak következik, a miniszternek nehéz sorsa lesz az elkövetkező időszakban. Már látom, hogy fog erősödni a rá nehezedő nyomás a PSD kommunikátorai részéről. Azonban egyet értek vele egy dologban: nem hívsz vissza főügyészeket csak azért, hogy kielégíts pártelnököket vagy politikai elemzőket. Ellenben meggyőződésem, ismétlem, hogy csak idő kérdése, hogy a PSD javasolja az igazságügyi miniszter visszahívását” – fogalmazott Alina Gorghiu.

Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke csütörtökön úgy nyilatkozott, nem elégedett a Tudorel Toader igazságügy-miniszter által bemutatott, a főügyészek tevékenységéről szóló jelentéssel. Azt mondja, „valamelyest csalódott” amiatt, hogy a tárcavezető a visszahívás mellett érvelt, de a tisztségben tartásuk mellett döntött.

„Én sokszor megmondtam, valamennyi nyilvános szereplésem alkalmával, hogy támogatni fogom a miniszter döntését, ha az megalapozott lesz. Sajnos, nincs mit támogatnom. Olyan érvelésre számítottam, ami mindannyiunknak megmutatja, hogy miért kell tisztségben tartani az ügyészségek vezetőit – ami a kiértékelő egyik opciója és eredménye lett volna, vagy érvek kellett volna visszahívásuk mellett” – magyarázta Dragnea.

„Ellenben láttam egy érvelést a visszahívásuk mellett, a következtetés pedig az volt, hogy tisztségben kell tartani őket. Sajnos, nincs, mit támogatnom, és elismerem, hogy valamelyest csalódott vagyok. Nagyon kicsit érdekel, őszintén, hogy tisztségben maradnak-e ezek az ügyészek vagy sem, de az igazságügyi minisztertől nem a végső döntés ellenérveit vártam volna” – összegzett Liviu Dragnea.
promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

“Jobb pályán” a mottója az idei Tusványosi nyári szabadegyetemnek, amelyet július 23– 28. között tartanak. Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke, a szabadegyetem alapítója keddi budapesti sajtótájékoztatón elmondta: nagyon fontosnak tartják a mostani politikai körülmények között is azt az elvet, hogy jobb párbeszédet folytatni, mint konfrontációba bocsátkozni. Tusványos fő ereje, hogy mindig is a kooperáció, a párbeszéd és nem a konfrontáció, a monológ volt a sajátja – állapította meg. Úgy látta, rég volt olyan nagy szükség a gondolkodásra, a politikai kérdések elemzésére, mint most.
Belpol