Független jelöltként indulna az elnökválasztáson Mircea Geoană

politikus
Nem utasítja el bizonyos pártok támogatását, de ha indulni fog az államelnök-választáson, akkor azt kizárólag független jelöltként fogja megtenni – jelentette ki pénteken Râmnicu Vâlceán az Agerpres hírügynökség által idézett Mircea Geoană.

A NATO főtitkárhelyettese egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy azért ragaszkodik a függetlenséghez, mert véleménye szerint az az ország elnökének Románia összes polgárát képviselnie kell. Szerinte „fikció” az az alkotmányban rögzített elvárás, hogy egy párt államfőjelöltje a megválasztása után egyik napról a másikra független, pártérdekek felett álló emberré váljon.

„Ezért gondolom azt, hogy olyan államfőre van szükségünk, aki együttműködik a pártokkal, és az alkotmányt tiszteletben tartva mindenki érdekeit képviseli. És úgy vélem, hogy ez politikai és történelmi szükségszerűség Románia számára” – magyarázta. 

Kérdésre válaszolva Geoană elmondta, hogy a NATO-főtitkárhelyettesi mandátumának lejárta után jelenti be az államelnök-választással kapcsolatos döntését. „Emelt fővel készülök elhagyni egy fontos hivatalt. Remélem, a románok büszkék arra, hogy egyik nemzettársuk ilyen magas szintre jutott, én pedig készülök életem következő fejezetére” – jelentette ki.

Mircea Geoană pénteken az államelnök-jelöltségét támogató szervezet, a Románia Újjászületi Mozgalom meghívására látogatott Vâlcea megyébe.