Friss román játék- és dokumentumfilmeket vetítenek Budapesten

Friss román játék- és dokumentumfilmeket vetítenek Budapesten
November 15. és 19. között új román játék- és dokumentumfilmekkel, mások mellett a Makulátlan, a Nagybetűkkel a szabadságért és a Mia bosszúja című alkotásokkal várja az érdeklődőket a budapesti 16. Román Filmhét az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A Budapesti Román Kulturális Intézet és az Uránia Nemzeti Filmszínház együttműködésében megvalósuló Román Filmhéten mások mellett látható a berlini Arany Medve-díjas Radu Jude Nagybetűkkel a szabadságért (Tipografic majuscul) című alkotása, valamint Monica Stan és George Chiper-Lillemark Oscar-díjra nevezett filmje, a Makulátlan (Imaculat) is – olvasható Budapesti Román Kulturális Intézet MTI-hez eljutatott közleményében.

Mint írják, a szemle tematikájában talán a korábbiaknál is jobban kidomborodik a kommunista diktátor, Ceaușescu személye és kora, amely továbbra is fontos vizsgálódási területe a román filmművészetnek, de nem maradnak el a magyar nézők által kedvelt magánéleti történetek sem.

Az utóbbiak közé tartozik a november 15-én látható nyitófilm, a Velencei Filmfesztiválon is díjazott Makulátlan (egyes fordítások szerint Szeplőtlen), amely az egyik társrendező, a pszichológia szakos Monica Stan személyes emlékeiből készült. Főhőse a romlatlan, de szerelme miatt heroinfüggőségbe csúszott lány, Daria, aki az elvonón drogfüggők közé kerül. Nyilvánvaló ártatlansága megvédi ugyan szexuális közeledésüktől, de hamar kiderül, hogy a különleges bánásmódért nagy árat kell fizetnie.

November 16-án vetítik Radu Jude Nagybetűkkel a szabadságért című filmjét, amely egyfelől egy falfirkáló kamaszfiú ellen indított 1981-es per anyagából, másfelől a korabeli hivatalos propagandafelvételekből készült. A fiú apjának szerepében Șerban Pavlu, számos más Jude-történet és több kortárs román mozialkotás sztárja látható.

Jelenet Radu Jude Nagybetűkkel a szabadságért (Tipografic majuscul) című alkotásából. Fotó forrása: a film Facebook-oldala

Ehhez a tematikához kapcsolódnak a november 17-én vetített filmek is. Kora este látható Sebastian Mihăilescu dokumentumfilmje, a Számomra te vagy Ceaușescu (Pentru mine tu ești Ceaușescu): az alkotás olyan szereplőválogatást mutat be, amelyben a fiatal Nicolae Ceaușescu életét bemutató filmhez keresnek 15 és 22 év közötti fiúkat. Folytatásként Andy Lupu Egy diktátor ifjúsága (Tinerețea unui dictator) című játékfilmje tekinthető meg, amely Románia egykori kommunista diktátorának történetét mutatja be. A vetítésen és az azt követő beszélgetésen a film rendezője is részt vesz.

November 18-án Andra Tarara Egymással szemben (Noi împotriva noastră) című vallomásos és megdöbbentően őszinte dokumentumfilmje tekinthető meg, majd Nap Toader Sakáltanya (Grindul șacalilor) című filmjét vetítik.

Jelenet Nap Toader Sakáltanya (Grindul șacalilor) című filmjéből. Fotó forrása: a film Facebook-oldala

A filmhét záródarabja november 19-én Bogdan Theodor Olteanu Mia bosszúja (Mia își ratează răzbunarea) című szórakoztató magánéleti bosszútörténete lesz. A közleményben felhívják a figyelmet arra, hogy az alkotások többségét csak most, egyszeri alkalommal vetítik Magyarországon, továbbá valamennyi film eredeti nyelven, magyar felirattal látható. Részletek az urania-nf.hu weboldalon.

Borítókép: Jelenet Bogdan Theodor Olteanu Mia bosszúja (Mia își ratează răzbunarea) című filmjéből. Fotó forrása: port.hu