Fordulatos tenisz Davis-kupa meccsek

Fordulatos tenisz Davis-kupa meccsek
Az euro-afrikai zóna 1. csoportjában vívott találkozón Románia Minszkben, Magyarország Pozsonyban vívott fordulatos párharcot.

Románia és Fehéroroszország 1–1-re állt a pénteki egyesek után (Adrian Ungur legyőzte Ilja Ivaskát, Marius Copil viszont kikapott Jegor Geraszimovtól). A szombati párosmérkőzés előtt Ilie Năstase szövetségi kapitány változtatott az összetételen, s a debütáló Nicolae Frunză helyett Copilt küldte csatába. A fehéroroszoknál is volt változás, az eredetileg nevezett Geraszimov helyett Jaroszlav Sila készülhetett. A Max Mirnyij, Sila kettős 7:6 (3), 6:4, 6:7 (5), 6:4 arányban nyert maratoni küzdelemben, 3 óra és 15 perc játék után.

Vasárnap Marius Copil még visszahozta a román reményeket. A 26 éves aradi sportoló, pillanatnyilag a legjobb férfi teniszező világranglista helyezése alapján (129.) esélyt sem adott Ivaskának, háromjátszmás mérkőzésen simán nyert (7:5, 6:4, 6:1). Ezzel 2–2-re módosult az állás.

A mindent döntő csatát Ungur és Gerszimov vívta, a Kolozsvári Universitatea Sportklub veterán, 32 esztendős teniszezője hátomszettes vereséget szenvedett: 7:6 (5), 6:4, 6:4.

A két együttes eddig egyszer mérkőzött korábban a David-kupában, 2005-ben Brassóban Románia 3–2-re nyert. Akkor a jelenlegi szövetségi kapitány Andrei Pavel két, Victor Hănescu egy győzelemmel járult hozzá sikerhez, a fehéroroszoktól Mirnyij és a Vlagyimir Volcskov, Mirnyij páros szerzett pontot. Volcskov most a fehéroroszok szövetségi kapitánya.

Végeredmény: • Fehéroroszország–Románia 3–2.

Az euró-afrikai zóna I. csoportjában való maradásért Románia Izraellel mérkőzik szeptember 15. és 17. között.

*

A szombati párosmérkőzés után Magyarország 2–1-re vezetett Szlovákia ellen Pozsonyban.

Amint röviden megírtuk Martin Klizan négy játszmában legyőzte Balázs Attilát a Szlovákia–Magyarország tenisz Davis Kupa-párharc pénteki első mérkőzésén Pozsonyban, az euro-afrikai zóna I-es csoportjában. A sorozat honlapjának beszámolója szerint a négyéves kihagyás után visszatért Balázs Attila (284. a világranglistán) a 2 óra 40 perces meccsnek csupán a harmadik játszmáját tudta megnyerni, amelyben kétszer is elvette a hazai teniszező (36.) adogatójátékát. Davis-kupa mérlege 13 győzelem és 8 vereség.

A folytatásban Fucsovics Mártont a beugró ellenfél sem zavarta meg, négy szettben legyőzte Jozef Kovalíkot – 6:2, 6:7 (4), 6:3, 6:4 volt a végeredmény. A világranglista 159. helyén álló magyar játékos csak a második szettet veszítette el – azt is csupán rövidítésben – a 115. helyezett riválisával szemben. Fucsovics azért Kovalíkkal játszott, mert eredeti ellenfele, Lukas Lacko megbetegedett. A találkozó ugyanúgy 2 óra 40 percig tartott.

A magyar válogatottból hiányzik Nagy Péter, az utóbbi két év Davis-kupa hőse ugyanis az Egyesült Államokban készül a február 20-án kezdődő Delray Beach-i ATP-tornára. A csapattal tartott ugyanakkor vendégként Piros Zsombor, aki múlt szombaton megnyerte az ausztrál nyílt bajnokság juniorversenyét.

Fucsovics és Balázs öt szettben legyőzte Klizant és Andrej Martint a párharc szombati párosmérkőzésén. A magyar szövetség honlapja szerint a magyar duó rögtön elvette ellenfele adogatását, majd előnyét megtartva 6:3-ra hozta az első játszmát. A folytatásban a házigazdák vívtak ki egy korai bréket, aztán 5:2-nél elvették Balázs szerváját, és 6:2-vel kiegyenlítettek. A magyar csapat esélyei ellen szólt, hogy legutóbb 2008-ban, Algéria ellen nyert páros meccset úgy, hogy 1–1 volt az állás az első nap után. Fucsovicsék a harmadik felvonásban 3:2-nél vették el a rivális adogatását – ekkor Klizan mérgében összetörte az ütőjét –, majd Fucsovics magabiztosan kiszerválta a szettet, így 1 óra 42 perc elteltével meglepetésre ismét a magyarok kerültek előnybe.

Köves Gábor kapitány együttesének a negyedik játszma elején is volt három bréklabdája, ám a várva várt fordulat csak 5:5-nél következett be, néhány fantasztikus Fucsovics-tenyeres és röpte után. Így Balázs a mérkőzésért szerválhatott, csakhogy a szlovákok visszavették az elbukott adogatást, és jöhetett a rövidítés. Ebben egy hajszálnyival a hazaiak voltak jobbak, akik egy óra alatt ismét kiegyenlítettek, így a csata döntő szettben dőlt el.

Az utolsó játszma nem a feltámadó szlovák duó további menetelését hozta: egy szerencsés Fucsovics-ütés révén magyar brékkel kezdődött, Balázs „semmire” hozta az adogatását, ezzel 3:0 lett a vendégeknek. Martin sem tudta hozni a szerváját, így 4:0, majd Fucsovics remek adogatásai után már 5:0 állt az eredményjelzőn. Klizan két mérkőzéslabda hárításával szépített, aztán Balázs semmi-negyvenről kiszerválta a meccset, így a 3 óra 11 perces találkozó végén a magyarok ünnepelhettek 2–1-es vezetést.

Eredmény: Klizan, Martin–Fucsovics, Balázs 3:6, 6:2, 3:6, 7:6 (5), 1:6.

A két gárda egyetlen, tavaly júliusi mérkőzésén az akkor még Kuhárszky Zoltán vezette magyarok 3–0-ra kikaptak Budapesten.

Előzőleg a magyarok márciusban bravúrral, 3–2-re legyőzték az izraelieket a budapesti Városligetben, ezzel biztosították bennmaradásukat a zóna I-es csoportjában.

LAPZÁRTAKOR: Fucsovics Márton bravúrral, 154 perces küzdelemben 3:6, 6:3, 6:3, 7:5-re legyőzte Martin Klizant a Szlovákia–Magyarország tenisz Davis Kupa euro-afrikai zóna I-es csoportjában rendezett pozsonyi párharcban, ezzel a magyarok 3-1-es behozhatatlan előnyre tettek szert. A vasárnapi első egyes mérkőzésen a világranglistán 159. Fucsovics két és fél óra alatt verte az őt 123 hellyel megelőző riválisát, így a pénteki egyesben és a szombati párosban – Balázs Attila oldalán – aratott sikere után harmadszor is győztesen hagyta el a pályát az Aegon Arenában. Köves Gábor kapitány együttese ezzel továbbjutott, és az áprilisi holland–bosnyák párharc győztesével találkozik várhatóan szeptemberben.
promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Sport

MÉGSEM TÖRÖLTÉK, CSAK ELHALASZTOTTÁK AZ AUSZTRÁL NAGYDÍJAT

Sport
Sport
Sport