Folytatják a kolozsvári ivóvíz- és csatornahálózat korszerűsítését

A Rákóczi úton most is dolgoznak a víz- és csatornahálózat felújításán
A Kolozs Megyei Tanácsnak alárendelt Szamos Vízművek arról tájékoztatott, hogy folytatják a kolozsvári ivóvíz- és csatornahálózat korszerűsítési munkálatait a közel száz utcát érintő projekt részeként, amelyet európai forrásokból finanszíroznak.

Negyven kolozsvári utcában már be is fejezték a vezetékek cseréjét. Az új vezetékek hossza 11,6 kilométer, a munkálatok 35 százalékát végezték el eddig. Tizenkét utcában felszíni ásás nélkül cserélték ki a csatornavezetékeket. A Szamos Vízművek közleménye szerint most a Rákóczi / Eremia Grigorescu úton (a Bercsényi / Rosetti és a Fellegvári / Drăgălina utca közötti szakaszon), a Pata / Nicolae Titulescu utcában (a jobb oldali járdán, kezdve a Gyárfás Jenő / Bistriței utcától a Heltai / Cipariu térig), az Árpád / Traian utcában és a Fejedelem / Dobrogeanu Gherea utcában zajlanak most munkálatok. 

A közeljövőben kezdődnek a vezetékcserék az Apáczai / Argeș, a Györgyfalvi / Constantin Brâncuși és a Honvéd / Dorobanților utcában. „Jelenleg a felújítás a belvárosban vagy a belváros közelében folyik. Még ha a munkálatok kényelmetlenséget okoznak is a lakosoknak és a gépkocsivezetőknek, a jó hír az, hogy a kivitelező tisztában van a munkálatok sürgős befejezésének szükségességével. Vállalta, hogy szeptember 6-ig, illetve a tanévkezdésig befejezi a munkálatokat, és ugyanúgy lehet majd gyalogosan és gépkocsival is közlekedni ezekben az utcákba, mint a munkálatok elkezdése előtt. Ami a többi utcát illeti, a kivitelezés év végéig tart” – nyilatkozta Alin Tișe, a Kolozs Megyei Tanács elnöke.

A szerződés előírja, hogy a közeljövőben a vezetékcserék 33 utcában, illetve utcarészen zajlanak, 20 kilométer hosszúságú vezetéket cserélnek ki, ami 7,5 kilométernyi ivóvízhálózat és 23,5 kilométernyi csatornahálózat cseréjét jelenti. Ezeket a munkálatokat Kolozs és Szilágy megye vízügyi infrastruktúrájának fejlesztése elnevezésű regionális program második szakaszában végzik a tartós fejlesztési program (PDD) részeként. A teljes program összértéke 124 millió lej.