Folytatja szociális fogászati programját a városháza

Közel 1500 ösztöndíjat biztosítanak a magyar iskolák diákjainak

Folytatja szociális fogászati programját a városháza
Az országba, Kolozsvárra érkező ukrajnai menekültekről, illetve az ukrán zászló kitűzéséről is szó esett a kolozsvári városi tanács hétfői ülésén. Emil Boc polgármester a tanácsülés kezdetén elmondta: Kolozsvárt eddig 1840 ukrán menekült kereste fel, de többségük továbbutazott. A polgármester vázolta a hatóságok és a civil szféra menekültek megsegítését célzó intézkedéseit, majd tájékoztatott az adománygyűjtő helyszínekről is. Ezt követően több támogatási keretről döntöttek a tanácsosok: az iskolásoknak járó ösztöndíjak pénzalapjáról, a szociális fogászati program keretösszegéről. Ugyanakkor jóváhagyták a havi bölcsődei hozzájárulás értékét, valamint a Szamos-parti kék-zöld folyosó kialakításához szükséges együttműködési szerződés megkötését. Anca Ciubăncan szociáldemokrata tanácsos az ülés végén felelősségre vonta az elöljárót a középületek ukrán színekkel való megvilágítása, valamint az ukrán zászló kitűzése miatt.

„Az, hogy Románia NATO-tagállam és az USA partnere, garantálja számunkra a békét. Arra viszont fel kell készülnünk, hogy az ukrajnai menekültek megsegítésével hosszú távon kell számolnunk. Európa soha nem volt ennyire egy véleményen, mint most: egyhangúan elítélte Oroszország Ukrajna elleni agresszióját, ami lábbal tipor minden nemzetközi egyezményt” – kezdte a tanácsülést Emil Boc. Hozzátette: tudomása szerint eddig az ország határát 190 ezer ukrajnai menekült lépte át, de százezren tovább is utaztak. Románia jelenleg 90 ezer ukrajnai menekültről gondoskodik, közülük 20 ezer gyermekről. – Kolozsvárra eddig 1840 ukrajnai menekült érkezett, de nem mindenki maradt itt. Őket elszállásoltuk, napi háromszori étkeztetést, orvosi ellátást biztosítottunk számukra. Jelenleg 284 szabad hely van még a menekültek számára – ismertette Emil Boc a helyzetet, ám óva intett a pánikkeltéstől.

A polgármestertől megtudtuk: a városban 75-re tehető eddig az önkormányzati vagy központi intézmények, civil szervezetek száma, amelyek részt vesznek az ukrajnai menekültek ellátásában. Adriana Cristian USR-s tanácsos azt javasolta, hogy a város bejáratainál helyezzenek el ukrán nyelvű tájékoztató táblákat, amelyek főleg a kocsival érkező ukrán menekülteknek nyújtanának segítséget.

Anca Ciubăncan szociáldemokrata tanácsos kevesellte a város 113 óvóhelyét, ahol alig 13-14 ezer személy húzhatná meg magát szükség esetén. Nem beszélve arról, hogy a tömbházak alagsorában kialakított óvóhelyeket 2001-ben átadták a lakótársulásoknak, és az óvóhelyek működőképességét azóta sem ellenőrizték. Boc elismerte, hogy békeidőben sem a hatóságok, sem a lakosok nem törődtek az óvóhelyekkel.

A tanácsülés végén Anca Ciubăncan számonkérte Bocot, mert az ukrán zászló színeivel világíttatta meg az épületeket, miközben ezek mellé nem tűztek román zászlót, ahogyan azt a törvény előírja. Boc elismerte, hogy ő rendelte el az ukrán zászló színeiben játszó világítóelemek kihelyezését, de ezzel csak az ukrajnaiak iránti szolidaritását akarta kifejezni.

Az adománygyűjtésre rendelkezésre bocsátott helyszínek a következők: a Kalányos/Primăverii utcai parkolóházhoz tartozó irodahelyiség; a Gyimes/Ghimeşului utca 1-es szám alatti irodahelyiségek; a Csillagvizsgáló/Observatorului utca 1–3. szám alatt álló ingatlan; a Flora zöldségpiac 38 négyzetméteres tárolója; a Hermes zöldségpiac 24 négyzetméteres tárolója. Az adományokat minden hétköznap 9–12 és 16–20 óra között fogadják, hétvégén pedig a Kalányos utcai, a Gyimes utcai és a Csillagvizsgáló utcai gyűjtőközpontok 12–18 óra között, míg a Flora és Hermes zöldségpiacokon létrejött gyűjtőközpontok 10–14 óra között üzemelnek. Azok a magánszemélyek, akik önkéntesként szeretnék támogatni a gyűjtőközpontok munkáját, illetve azok a jogi személyek, akik szállást, étkeztetést vagy szállítást kínálnak a háború elől menekülők számára a 0751-156044-es telefonszámon jelentkezhetnek.

Jóváhagyta a második félév ösztöndíjainak számát Kolozsvár önkormányzata. A döntés értelmében összesen 16 157 ösztöndíjat osztanak ki, ebből 10 193 érdemösztöndíj, 5 teljesítmény-ösztöndíj, 711 tanulmányi ösztöndíj és 5248 szociális ösztöndíj.

A Báthory István Elméleti Líceum diákjai 456, a János Zsigmond Unitárius Kollégium tanulói 325, az Apáczai Csere János Elméleti Líceum diákjai 345, a Kolozsvári Református Kollégium diákjai 172, illetve a Brassai Sámuel Elméleti Líceum diákjai 170 ösztöndíjban részesülnek.

A februári tanácsülésen az önkormányzat módosította az ösztöndíjak értékét: a teljesítményi ösztöndíjat 300 lejről 500 lejre, a 120 lejes érdemösztöndíjat 10-es tanulmányi átlag esetén 275 lejre, 9.50 és 9.99 közötti átlag esetén 225 lejre, a tanulmányi ösztöndíjat 120 lejről 200 lejre, a szociális ösztöndíjat pedig 200 lejről 250 lejre növelte.

Egy gyerek havi bölcsődei ellátásának költségét 843 lejben állapította meg március 7-i ülésén az önkormányzat. Ennek az összegnek a szülők a 10%-át fizetik ki. Az ellátási díj tavalyhoz képest emelkedett a járványvédelmi és egészségügyi intézkedések, illetve az általános áremelkedések miatt. A szülők viszont jövedelmük és kiskorú gyerekeik számának függvényében kedvezményt kapnak. A havi bruttó 700 lejes vagy ennél magasabb átlagjövedelmet összesítő családoknak, akik egy gyermeket nevelnek, minden bölcsődei nap után 8 lejt kell kifizetniük. Ha a családban több gyereket is nevelnek, akkor ez az összeg 4 lejre csökken. A havi bruttó 225–699 átlagjövedelemmel rendelkező egygyerekes családok napi bölcsődei kiadása ugyancsak 4 lej, ha egy ilyen családban több kiskorú is van, akkor napi 2 lej a hozzájárulás.

Előrelépésnek számít a Szamos-parti zöld-kék folyosó tervezésében, hogy a városi képviselő-testület elfogadta a Fenntartható Városi Mobilitási Tervben is szereplő gyalogos és biciklis zöldövezet kialakítására vonatkozó együttműködési tervet. Az együttműködési szerződést Kolozsvár, Gyalu, Szászfenes és Apahida önkormányzatai írják alá, a kolozsvári önkormányzat pedig felhatalmazást kapott arra is, hogy megtartsa a közbeszerzést.

Folytatja Kolozsvár önkormányzata szociális fogászati programját, amely révén segítséget nyújt a kisnyugdíjasoknak, a létminimum alatt élő, kirekesztett, vagy a társadalmi kirekesztés által fenyegetett kolozsvári lakosoknak, hogy fogászati ellátásban részesüljenek. Az önkormányzat idén 400 ezer lejt különített el erre a célra, az összeg az év hátralévő részében beütemezett kezelések költségét fedezi.

A program kedvezményezettjei azok a nyugdíjasok, akiknek havi összjövedelme nem haladja meg az 1000 lejt, fokozott és súlyos fogyatékossággal élő személyek, munkanélküliek, illetve a Szociális és Egészségügyi Igazgatóság nyilvántartásában szereplő, jövedelem nélküli vagy kisjövedelmű személyek, akik szociális segélyben, családtámogatásban, illetve szociális étkezdei ellátásban részesülnek. A programról bővebb tájékoztatást és az ingyenes fogászati program igénybevételéhez szükséges formanyomtatványt a dasmclujnapoca.ro oldalon érhetik el az érdeklődők.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

az év első hat hónapjában, az ezekben okozott kár összege több mint 155 millió lejre rúg – nyilatkozta vasárnap a Román Rendőrség gazdasági bűncselekményeket vizsgáló osztályának vezetője.
Közhír
Elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el vasárnap az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) 25 megye folyóvizeire.
Közhír