A Fitch megerősítette Románia befektetési ajánlású adósbesorolását

A Fitch Ratings megerősítette Románia BBB- szintű befektetési ajánlású adósbesorolását, és a kilátás is stabil maradt - számolt be szombaton a pénzügyminisztérium.

A közlemény szerint a nemzetközi hitelminősítő arra alapozta döntését, hogy a Romániába áramló uniós források 'fenntartják az ország bevételeinek, külső finanszírozásának és makrogazdasági stabilitásának konvergenciáját', valamint az egy főre jutó GDP növekedését.

A pénzügyminisztérium szerint ez azt is jelzi, hogy a Fitch bízik a román kormánynak az államháztartás fenntarthatóságát biztosító intézkedéseiben. 'A döntés azért fontos, mert a finanszírozási feltételeket (...) és a befektetési kedvet pozitívan befolyásolja a befektetési ajánlású besorolás és a stabil kilátás fenntartása' - idézte a közlemény Marcel Boloş tárcavezetőt.

A Fitch szombati közleménye szerint a román gazdaság gyenge pontjai a magas költségvetési deficit, a folyó fizetési mérleg hiánya és a nettó államadósság szintje. Ezek a mutatók rosszabbak, mint az azonos adósbesorolású más országoké - állapította meg a hitelminősítő.

A Fitch szerint a román gazdasági növekedés idén 2,5 százalékos lesz az uniós forrásokból finanszírozott beruházásoknak köszönhetően. Emellett növekedni fog, de a GDP 58 százaléka alatt marad a román államadósság.