FIFA-gála: a szurkolók csütörtök éjfélig szavazhattak a világ legjobbjaira

FIFA-gála: a szurkolók csütörtök éjfélig szavazhattak a világ legjobbjaira
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) The Best (A legjobb) néven saját díjat ad a férfi és női szakág legjobb játékosának, valamint edzőjének. A szövetségi kapitányok, a válogatottak csapatkapitányai és sportújságírók mellett, újításként, a szurkolók is szavazhattak.

A FIFA 2010 és 2015 között a France Football magazinnal közösen adta át a díjat, tavaly azonban szakított ezzel a hagyománnyal. A nemzetközi szövetség honlapjának beszámolója szerint a szavazás menetét is megreformálta: ezúttal már a drukkerek is véleményt formálhatnak. A labdarúgás szimpatizánsai a FIFA weboldalára felkerült jelöltjeire csütörtök éjfélig szavazhattak, ők dönthették el, hogy a négy kategóriában szerintük ki volt a 2016. november 20. és 2017. július 2. közötti időszak legjobbja.

A férfiaknál 24 fős a játékosok, 12 fős az edzők listája, a nőknél mindkettőn 10–10 név szerepel. A női labdarúgók között ott van az Olympique Lyon magyar származású, német válogatott középpályása, Marozsán Dzsenifer is.

Változik a díjátadó gála helyszíne és időpontja is. A közös díjat Zürichben adták át január elején, ezúttal viszont október 23-án a londoni Palladium Színházban lesz az esemény.

A Nemzeti Sport Online információi szerint az átszervezéskor a FIFA-nál felvetődött, hogy megszűnik a 2009 óta átadott, az Év góljáért járó Puskás-díj. Erről azonban nem döntöttek, így kilencedik alkalommal is átadják majd az elismerést.

„Sikerre vezettek Csányi Sándor MLSZ-elnökkel közös diplomáciai erőfeszítéseink, így az idén is átadják a FIFA Puskás-díjat” – nyilatkozta Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője. A Puskás-ügyek hivatalos nagykövete hozzátette: a jelöltekre szeptember közepétől lehet szavazni a FIFA honlapján.

FIFA, az Év Férfi Játékosa-díj, a a 24 fős lista: Pierre-Emerick Aubameyang (gaboni, Borussia Dortmund), Leonardo Bonucci (olasz, Torinói Juventus/AC Milan), Gianluigi Buffon (olasz, Juventus), Dani Carvajal (spanyol, Real Madrid), Cristiano Ronaldo (portugál, Real Madrid), Paulo Dybala (argentin, Juventus), Antoine Griezmann (francia, Atlético Madrid), Eden Hazard (belga, Chelsea), Zlatan Ibrahimovic (svéd, Manchester United – jelenleg nincs érvényes szerződése), Andrés Iniesta (spanyol, FC Barcelona), Harry Kane (angol, Tottenham Hotspur), N’Golo Kanté (francia, Chelsea), Toni Kroos (német, Real Madrid), Robert Lewandowski (lengyel, Bayern München), Marcelo (brazil, Real Madrid), Lionel Messi (argentin, Barcelona), Luka Modrics (horvát, Real Madrid), Keylor Navas (Costa Rica-i, Real Madrid), Manuel Neuer (német, Bayern München), Neymar (brazil, Barcelona/Paris Saint-Germain), Sergio Ramos (spanyol, Real Madrid), Alexis Sánchez (chilei, Arsenal), Luis Suárez (uruguayi, Barcelona), Arturo Vidal (chilei, Bayern München).

Az Év Férfi Edzője-díj, a 12 fős lista: Massimiliano Allegri (olasz), Carlo Ancelotti (olasz), Antonio Conte (olasz), Pep Guardiola (spanyol), Leonardo Jardim (portugál), Joachim Löw (német), Luis Enrique (spanyol), José Mourinho (portugál), Mauricio Pochettino (argentin), Diego Simeone (argentin), Tite (brazil), Zinédine Zidane (francia).