Férfi kézilabda vb: megvédte címét az olimpiai bajnok Dánia

Férfi kézilabda vb: megvédte címét az olimpiai bajnok Dánia
A címvédő és egyben olimpiai bajnok Dánia nyerte az egyiptomi férfi kézilabda-világbajnokságot, miután az elődöntőben Franciaországot, majd a vasárnapi esti döntőben Svédországot is legyőzte. A dánok ötödik alkalommal játszhattak vb-döntőt, és három vereség mellett a másodikat nyerték meg.

A pénteki első elődöntőben Svédország szinte végig vezetve hat góllal legyőzte a hatszoros vb-győztes Franciaországot, amelynek keretéből sérülés miatt többen is hiányoztak. A franciák így a 14. percben vezettek először és utoljára, a svédek ugyanis rendkívül hatékonyan támadtak és összeszedetten védekeztek, ezzel 2001 után először kerültek ismét vb-döntőbe

Dánia szintén végig vezetve jutott döntőbe, bár csak két góllal kerekedett az Európa-bajnok Spanyolország fölé – igaz, olykor öt góllal is vezettek a dánok, ugyanakkor a spanyolok a második félidő derekán az egyenlítésért is támadhattak.

A vasárnapi bronzmeccsen a spanyol válogatott öt perc után már 4–0-ra vezetett, s miután a folytatásban is a spanyoloké volt a jobb védekezés és kapusteljesítmény, a meccs harmadánál 13–8-as előnyben voltak, az 53. percben pedig hét találattal jobban álltak, így sikerükhöz nem fért kétség. A spanyol együttes második alkalommal szerzett világbajnoki bronzérmet.

A bronzmeccset követő skandináv döntőben a 17. percben alakult ki először kétgólos különbség a csapatok között, ekkor az olimpiai bajnok dánok vezettek 8–6-ra. Később a svédek egy 3–0-s sorozattal fordítottak, ám a szünetben ismét döntetlen volt az állás.

Mindkét csapat rendkívül összeszedetten és felkészülten játszott a második felvonás elején is, majd a dánok egy 5–1-es szériával elléptek, és a 49. percben először volt három találat az előnyük. Niklas Landin védéseire alapozva a címvédő a hajrában sem engedte ki kezéből az előnyt, és veretlenül nyerte meg a tornát.

A dánok ötödik alkalommal játszhattak vb-döntőt, és három vereség után a másodikat nyerték meg. A svédek 2001 után kerültek ismét vb-döntőbe, ez volt a nyolcadik fináléjuk, négyet megnyertek – legutóbb 1999-ben éppen Egyiptomban – és négyet elveszítettek.

A dánok legutóbb négy évvel ezelőtt – 2017. január 22-én – veszítettek vb-mérkőzést, amikor Albertville-ben, a nyolcaddöntőben kikaptak a magyar válogatottól.

Eredmények: elődöntő: Dánia–Spanyolország 35–33 (18–16), Svédország–Franciaország 32–26 (16–13); a 3. helyért: Spanyolország–Franciaország 35–29 (16–13), döntő: Dánia–Svédország 26–24 (13–13).