Férfi kézilabda vb: kikapott a norvégoktól, és kiesett a magyar válogatott

Férfi kézilabda vb: kikapott a norvégoktól, és kiesett a magyar válogatott
A magyar férfi kézilabda-válogatott nem játszhat az olimpiai selejtezőt érő hetedik helyért a német–dán közös rendezésű világbajnokságon, miután a középdöntő záró fordulójában Herningben 35–26-ra kikapott a norvég csapattól, így tizedikként zárt.

Elméletileg a 2–7. helyezettek vehetnek részt a jövő tavasszal sorra kerülő olimpiai selejtezőtornákon, de a tizediknek is marad esélye az indulásra, ha a vb legjobb kilenc csapatából Egyiptom megnyeri az Afrika-bajnokságot, Brazília a Pánamerikai bajnokságot, míg a német–francia–horvát–spanyol–dán–norvég–svéd hetesből az egyik Európa-bajnok lesz.

A magyarok Koppenhágában a csoportkört két győzelemmel, két döntetlennel és egy vereséggel, a középdöntőt pedig egy győzelemmel és két vereséggel zárták, így a herningi II. csoportban az ötödik helyet szerezték meg, mert Egyiptommal azonos pontszámmal, de rosszabb gólkülönbséggel végeztek.

A magyar válogatott annak ismeretében lépett pályára, hogy a győzelem és a döntetlen mellett a négygólos, vagy annál kisebb különbségű vereség, illetve legalább 25 lőtt gól esetén az ötgólos kudarc is elegendő számára a csoport negyedik helyének megszerzéséhez, ami az olimpiai selejtezőt érő hetedik helyezésért sorra kerülő szombati meccs miatt volt fontos.

Az előző világbajnokságon ezüstérmes norvégok Magnus Jöndal góljainak köszönhetően jól kezdtek, és a német játékvezetők is segítették őket, öt perc alatt három magyar játékost állítottak ki. A magyarok a következő világbajnokság házigazdájával, Egyiptommal futottak versenyt a csoport negyedik helyéért, a meccset pedig a helyszínen tekintette meg a Nemzetközi Kézilabda Szövetség elnöke, az egyiptomi Hasszan Musztafa is.

A 15. percben került először négygólos hátrányba a válogatott – ebben a támadások során elkövetett hibák is közrejátszottak –, ekkor Csoknyai István szövetségi kapitány időt kért. Csapatának ezt követően is akadtak gondjai – védekezésben és támadásban is –, és mivel a hajrában kétszer is a kapufát találták el a magyarok, a szünetben háromgólos hátrányban voltak.

Már a második félidő negyedik percében ki kellett kérnie második idejét a magyar szakmai stábnak, mert az átvariált felállás ellenére a norvégok 4–0-s sorozatot produkáltak (20–14). A folytatásban az újabb időkérés és a kapuscsere sem segített, az ellenfél szinte tetszés szerint érte el góljait, és hatékonyan védekezett, így a meccs háromnegyedénél már tíz találattal jobban állt.

A hajrában némileg csökkent a különbség, de nem a szükséges mértékben, így a magyar nemzeti csapat nem vehet részt az ötkarikás selejtezőért folyó szombati helyosztón, amit a hetedik helyért rendeznek.

A norvégok legeredményesebb játékosa Magnus Jöndal és Magnus Röd volt egyaránt hét góllal. A magyar kapusok közül Mikler Roland 34-ből hét, Székely Márton pedig hatból egy lövést védett. A két együttes harmincadik egymás elleni meccsén – 18 magyar siker és két döntetlen mellett – a tizedik norvég győzelem született.

Eredmények, középdöntő, 3. (utolsó) forduló:

II. csoport (Herning): • Norvégia–Magyarország 35–26 (16–13) – a magyar válogatott: Mikler – Hornyák, Bodó 4, Bánhidi 4, Lékai 5, Balogh Zsolt 11, Bóka 1; cserék: Székely – Nagy László 1, Schuch, Ligetvári, Sipos, Ilyés, Juhász, Szita, Máthé; szövetségi kapitányok: Csoknyai István és Vladan Matics • Egyiptom–Tunézia 30–23 (15–10) • Dánia–Svédország 30–26 (13–13). A csoport végeredménye: 1. Dánia 10 pont, 2. Norvégia 8, 3. Svédország 6, 4. Egyiptom 3 (132–138), 5. MAGYARORSZÁG 3 (134–144), 6. Tunézia 0.I. csoport (Köln): • Brazília-Izland 32–29 • Horvátország–Franciaország 23–20 • Németország–Spanyolország 31–30 (17–16). A végeredmény: 1. Németország 9 pont, 2. Franciaország 7, 3. Horvátország 6, 4. Spanyolország 4, 5. Brazília 4, 6. Izland 0.

Pontegyenlőség esetén az elsősorban az egymás elleni eredmény rangsorolt. A középdöntő-csoportok első és a második helyezettje az elődöntőbe jut, a harmadikok az ötödik helyért, a negyedikek pedig a hetedik helyért játszhatnak.

Borítókép: Balogh Zsolt (középen, fehér mezben) hiába dobott 11 gólt, csapata csak 10. lett – FOTÓ: MTI