Ferenc pápa történelmi döntése az abortusz kapcsán

Erdő Péter: a magyar gyakorlat már évtizedek óta ez

Ferenc pápa történelmi döntése az abortusz kapcsán
Ferenc pápa véglegesen az összes római katolikus papra kiterjesztette hétfőn a terhességmegszakításon átesett nők feloldozásának jogát, amely korábban csak a püspökök és a különleges gyóntatópapok kiváltsága volt.

A katolikus egyházfő az irgalmasság szentévének vasárnapi lezárulása után kiadott „apostoli levélben” tájékoztatott a változtatásról. A pápa az abortusz megbocsátását ideiglenesen már kiterjesztette az összes papra a tavaly december 8-án kezdődött és november 20-án véget ért különleges időszak idejére, de mostani bejelentésével végleg érvényben hagyta a rendelkezést.

Ferenc pápa ugyanakkor elmondta: amilyen határozottan csak lehet, újra le akarja szögezni, hogy az „abortusz súlyos bűn, mivel egy ártatlan életnek vet véget”.

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek hétfőn az MTI-nek úgy vélekedett: a magyarországi gyakorlatot megerősíti Ferenc pápa hétfői rendelkezése, amely minden papnak megengedi az abortusz miatti kiközösítés elengedését, a magyar gyakorlat ugyanis már évtizedek óta ez.

Erdő Péter kifejtette: a „büntetés” elengedésének jogát, amely korábban főként csak a püspököket illette meg, a püspökök továbbadhatták. A magyar egyházmegyékben a püspök évről évre fölhatalmazta az összes papot az „abortuszért járó büntetés” elengedésére.

A bíboros hozzátette: a világegyházban nem mindenütt volt ez így, ezért a mostani szentévben a pápa központilag engedte meg a papoknak a feloldozást.

Erdő Péter kitért arra: korábban is számos feltételnek kellett teljesülnie ahhoz, hogy valóban kiközösítés járjon a magzatelhajtásért. Többek között kellett hozzá a nagykorúság, az, hogy ne félelemből kerüljön rá sor, és az is, hogy az elkövető tudatában legyen az érte járó büntetésnek. 

„Ez volt a leggyakoribb oka annak, hogy a büntetés be sem állt, hiszen az emberek általában nem kánonjogászok” – jegyezte meg, hozzátéve: „Többnyire a magzatelhajtásért felelős olyan személyek esetén állt be valóban a büntetés, akik ismételten követtek el abortuszt, és már fölhívták a figyelmüket arra, hogy tettük milyen következménnyel jár” – közölte.

A bíboros rámutatott: miközben a civil jog országonként és a történelem során is különbözőképpen ítéli meg a magzatelhajtást, a keresztények a kezdetektől elutasították azt. Ez az alapvető hozzáállás, az élet védelme nem változik most sem, ugyanakkor az egyház általános meggyőződése most „korszerű és szeretetteljes formában” valósul meg, és „ez  mindenkinek jó hír” – tette hozzá Erdő Péter.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

A belga Theatre Tol társulat légi akrobatika bemutatója elkápráztatta a közönséget a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) péntek esti nyitógáláján.
Hűha