Felújítás előtt áll az Ecsetgyár – folytatódik a tevékenység

Felújítás előtt áll az Ecsetgyár – folytatódik a tevékenység
Az Ecsetgyár Föderáció idén is folytatja tevékenységét az Ecsetgyár kortárs kulturális térben, de emellett különböző támogatásoknak köszönhetően tervbe vették a helyszíneik felújítását és a más terek felé való nyitást is, mint a Vasutaspark – áll az Ecsetgyár Föderáció közleményében. A Föderáció ez irányú tevékenységét az Országos Kulturális Alap, Kolozsvár polgármesteri hivatala támogatja, emellett elnyerték az ING Bank Urbaniada című kiírásának egyik díját.

Idén is folytatódnak a megszokott képző- és előadóművészeti programok, az Ecsetgyár öt kiállítóhelyisége idén 20 kortárs kiállításnak ad otthont, emellett kortárs művészekkel is találkozhatnak az érdeklődők a különböző beszélgetéseken és vitákon. Nyár elején és ősszel ünnepli az Ecsetgyár nyolcadik születésnapját, ez alkalomból a Trei Schimburi (Három váltás) nevű programsorozatra épülnek majd a különböző kiállításmegnyitók, találkozók, viták, és műhelyek. A programsorozatot egyébként június elsején is megszervezik.

Az Ecsetgyár színházi évadában továbbra is játsszák a Föderáció szervezeteinek előadásait, mint például a Colectiv A Egyesület Ea e un băiat bun című  produkcióját, vagy a GroundFloor Group Parental Ctrl c. előadását, de meghívnak más romániai független társulatokat is, akik kortárs társadalmi problémákkal foglalkoznak előadásaikban.

Folytatódik az ARTbecedar, a 4 és 10 év közötti gyerekeknek szóló foglalkozás, amelynek célja, hogy a fiatal generáció is fejlessze kreativitását, elsajátítsa a kortárs művészetek ábécéjét, olvasható a közleményben.

Az Ecsetgyár egyik legfontosabb tevékenysége a kulturális oktatás, célja a kortárs művészetek megismertetése a közönséggel, bemutatók, táncműhelyek, beszélgetések és a színház segítségével. Fontos tevékenységük még a Learning and Unlearning című műhely, amely a fiatal vagy még oktatásban részesülő képzőművészeknek szól.

Idén a föderáció együttműködik a One World Románia Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivállal, támogatásukkal filmvetítéseket is szerveznek. A programsorozat első eseménye májusban lesz, amelyen a Normal Autistic Film (2016) című filmet vetítik. A produkció elnyerte a One World Romania díját márciusban.

Az Ecsetgyár Föderáció a Fab Hub nevű projektjével elnyerte az Urbaniada kiírás egyik díját, amelynek célja a városi környezetben lakók életminőségének javítása. A projekt célja, hogy az Ecsetgyárat átalakítsák egy nyitottabb, innovatív, kellemesebb kulturális térré. A Fab Hub három részből áll: a gyár újrastrukturálása, renoválása, illetve az Ecsetgyár tevékenységének kibővítése más városi közterületekre. 

Az Ecsetgyár Föderációból tavaly kivált Ecsetgyári Galériák és Művészek Egyesülete 2017 elején az állomás mögött található Tehnofrig gyárépületbe költözött. Az egyesület több mint 30 művésze már elkezdett az új épületben tevékenykedni, a műhelyeket májusban nyitják meg a kolozsvári közönség előtt, a Technofrig művészeti központ hivatalos megnyitója június elején lesz, a TIFF-fel egyidőben – nyilatkozta az Ecsetgyári Galériák és Művészek Egyesületének vezetősége a Clujul Culturalnak.