Felmérés: a romániaiak kétharmada alkotmányozó kormánytöbbséget szeretne

A romániai választók 66 százaléka támogatná, hogy az idei parlamenti választások nyomán alkotmányozó - vagyis kétharmados - kormánytöbbség alakuljon meg, amely biztosítani tudja az ország politikai stabilitását - derült ki az Avangarde szociológiai intézet friss felméréséből, amelyet ma ismertetett az Agerpres hírügynökség.

A hétfőn és kedden 950 felnőtt bevonásával, telefonos módszerrel végzett közvélemény-kutatás adatai szerint a megkérdezettek 23 százaléka ellenezné egy alkotmányozó kormánytöbbség létrehozását, a többiek nem válaszoltak.

Másfelől a válaszadók 53 százaléka támogatná, 35 százalékuk pedig ellenezné, hogy a júniusi európai parlamenti (EP-) választásokat összevonják az ősszel esedékes önkormányzati voksolással. A többiek elzárkóztak a válaszadástól.

Ha most rendeznének parlamenti választásokat, a politikai pártválasztók 31 százaléka Marcel Ciolacu miniszterelnök Szociáldemokrata Pártjára (PSD) adná voksát, 20 százalékuk pedig a kormánykoalíció kisebbik pártjára, a Nicolae Ciucă szenátusi elnök vezette Nemzeti Liberális Pártra (PNL) voksolna.

A felmérés szerint a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) a voksok 18 százalékára, a szintén ellenzékben lévő Egyesült Jobboldal Szövetség (ADU) 15 százalékos támogatottságra, az AUR-ből kilépett, parlamenti botránykeltéseiről elhíresült Diana Sosoaca SOS Romania párt a voksok 8, míg az RMDSZ az országos szavazatok 5 százalékára számíthat.

A választások összevonását több mint fél éve tervező, de annak részleteiről megegyezni mindeddig képtelen PSD és PNL vezetői ennek a gyors felmérésnek az eredményére hivatkozva jelentették be szerdán, hogy megállapodásra jutottak a választási menetrend egyszerűsítéséről, tekintettel arra, hogy azt a választók többsége is igényli.