A feladott város – Bukaresti főpolgármester- választási körkép

A politika jelentősen megváltozott az elmúlt másfél évtizedben, és egyre nehezebb karizmatikus vezetőket találni a jelöltek között, ami atipikussá teszi a választásokat. A bukaresti főpolgármester-választásnak mindig nagy presztízse volt, hiszen nem is olyan régen úgy emlegették a főpolgármestereket, mint az elnöki tisztség várományosait. Mára ez is jelentősen megváltozott, ugyanis olyan jelöltek közül kell választania a fővárosi választónak, akikről nem feltételezhető, hogy valaha államelnökké lépnek elő.

Bukarest főpolgármesteri székét négy éve Nicușor Dan nyerte meg, akit az USR-PLUS és a PNL is támogatott, hogy legyőzze az azelőtti főpolgármestert, a szociáldemokrata Gabriela Fireát. A kormánykoalícióban sokáig lebegtették a PSD főpolgármester-jelöltjének a nevét, hiszen a jelenleg együtt kormányzó PSD és a PNL nehezen döntötte el, hogy közös listákat és jelölteket indít a június 9-i helyhatósági választáson Bukarestben. 

Nicușor Dan a Mentsétek meg Bukarestet nevű civil szervezetet alapította, és bő egy évtizedig dolgozott azon, hogy végül 2020-ban nyerő helyzetbe kerüljön, és elfoglalja a főpolgármesteri széket. Firea után nehéz öröksége volt, hiszen a város el volt adósodva, s az általa alapított önkormányzati cégek bankszámlái tartozások miatt zárolva voltak. Firea a látványpolitizálásra helyezte a hangsúlyt, koncerteket, népünnepélyeket szervezett, és populista programokat indított. A tömegközlekedést szinte alig fejlesztette, az ő mandátumában vásároltak ugyan török buszokat, ami miatt sok bírálat érte, hogy nem folytatta a Mercedes márkájú flotta bővítését, de legalább ezek újak voltak, és több kényelmet jelentettek az utasoknak. Ez azonban kevés volt a bukarestiek boldogságához, így 2020-ban egy mandátum után veszített. 

Dan már kevésbé koncentrált a látványos dolgokra, hiszen Moszkva után a második legnagyobbnak számító bukaresti távfűtéshálózat teljesen lerohadt, ezért 2019 volt az első olyan tél, amikor a bukarestiek fáztak a téli hónapokban, hiszen az elavult hálózatban már a kritikus szintet is meghaladta a melegvíz-veszteség. A jelenlegi főpolgármester nekikezdett az elavult távhővezetékek cseréjének, és még látványosabban fejlesztette a tömegközlekedést azzal, hogy új villamosokat vásárolt, elkezdte felújíttatni a villamossíneket, és buszsávokat létesített, illetve elkezdtek járatokat összevonni, hogy bizonyos vonalakon sűrűbben járjanak a buszok. 

Ugyanakkor Bukarest főleg a mandátuma első felében meglehetősen szemetes volt, ami később javult. Mondhatni Nicușor Dan esetében is körülbelül ugyanazt lehet megállapítani, mint a szintén első mandátumos marosvásárhelyi Soós Zoltánnál, hogy lassú a fejlesztések üteme, de az irány jó. Ugyanakkor Bukarestben továbbra is a közlekedés marad az egyik legfőbb környezetszennyező forrás, ezen Nicușor Dan sem tudott változtatni.

Ilyen körülmények között a PSD-PNL koalíciónak több lehetősége is lett volna. A PSD indíthatta volna Marcel Ciolacu pártelnököt, de a szociáldemokrata vezér erről hallani sem akart, hiszen így parkolópályára kerül, mert esélye sincs megnyerni a küzdelmet. Következésképpen a pártelnöki tisztséget is elvesztette volna később. Sokkal jobb eséllyel indult volna Gabriela Firea, akinek a jelölését viszont Ciolacu akadályozta meg, hiszen Firea a belső ellenzékéhez tartozik, és egy esetleges győzelem megerősítette volna a párton belüli pozícióját. Ciolacu így gyakorlatilag vetélytárs nélkül maradt pártjában. Számára az is jó, hogy a két párt közösen tervez indulni a parlamenti választáson, habár ezt felboríthatja, ha a június 9-i európai parlamenti választáson a PSD-PNL közös lista várakozáson alul fog teljesíteni. Amennyiben marad a közös indulás terve decemberre is, akkor Ciolacunak már csak az elnökválasztást kell valahogy elkerülnie ahhoz, hogy látványos vereség nélkül ússza meg a 2024-es évet, és pártelnöki székében maradhasson. A felmérések szerint ugyanis Ciolacu államelnök-jelöltként meglehetősen alacsony támogatottságnak örvend. Nicolae Ciucăt és a liberálisokat is ugyanez a szempont hajtja, ők is a tényleges választási megmérettetést akarják elkerülni, ezért vonultak be a PSD szárnya alá.

Így került elő Cătălin Cîrstoiu ortopéd főorvos a bukaresti Egyetemi Kórház menedzsere, aki a PSD-hez áll közel, de politikailag semlegesebb személy, aki elméletileg mind a liberálisoktól, mind a szociáldemokratáktól begyűjthetné a szavazatokat a főpolgármesteri választáson. Csakhogy Cîrstoiu meglehetősen ismeretlen, a felmérések 17 százalék körül mérik, ami miatt már az újságírók azt pedzegették, hogy a két kormánypárt visszaléptetheti. A felmérések szerint ezért továbbra is Nicușor Dan jelenlegi főpolgármesternek van a legnagyobb esélye, akinek a legfőbb kihívója a közvélemény-kutatások alapján a kétes hírnevű Cristian Popescu Piedone lesz, aki Bukarestben már két kerületben (a IV-ben és az V-ben) is polgármester volt, és akit a Colectiv szórakozóhely kigyúlásának tragédiája ügyében végül felmentettek, miután egy évet börtönben ült. 

Piedone egy bulvárfigura, aki szintén mestere a populista húzásoknak, és meglehetősen népszerű, hiszen tud az egyszerű emberek nyelvén beszélni. A két nagy párt, a PSD és a PNL tehát az idén feladta a bukaresti főpolgármesteri széket, hiszen jelöltjüknek vajmi kevés esélye van nyerni, hacsak nem történik valami csoda az utolsó szűk két hónapban, de ez nagyon nehéz lesz olyan körülmények között, hogy Cîrstoiut a liberálisokhoz közel álló média is rendszerint támadja amiatt, hogy egyes pácienseit családi magánkórházában látta volna el, holott az állami kórházmenedzsereknek tiltja a törvény a magánkórházakban való rendelést is.