Fejlesztik a sürgősségi kórházakat

A legmodernebb telemedicinális eszközökkel szerelik fel az ország 131 sürgősségi betegellátó osztályát – jelentette be az egészségügyi miniszter.

Alexandru Rafila szerint a szaktárca lezárta a sürgősségi betegellátást segítő telemedicinális eszközök beszerzésére kiírt nemzetközi versenytárgyalást, és csütörtökön aláírták az üzembe helyezési szerződést. Ennek értelmében 131 sürgősségi betegellátó egységet és kórházi osztályt látnak el informatikai berendezésekkel, audio-video adatátviteli rendszerekkel, valamint speciális orvosi eszközökkel és berendezésekkel, amelyek lehetővé teszik majd a valós idejű kommunikációt a bukaresti, a marosvásárhelyi, a temesvári és a iaşi-i regionális telemedicina-központokkal. 

A telemedicina-rendszer legfőbb szerepe a szakorvosi távkonzultáció megkönnyítése, a diagnózis gyors felállítása, a beteg kezelésével vagy az esetleges kórházi áthelyezésével kapcsolatos döntések mielőbbi meghozatala – magyarázta a miniszter. 

A több mint 6,5 millió lej értékű beruházást a Világbank projektje keretében valósítja meg az egészségügyi minisztérium.