Februárban fogadják el Kolozsvár költségvetését

Tíz százalékkal nő a civil szervezeteknek szánt támogatás

Februárban fogadják el Kolozsvár költségvetését
Kolozsvár 2022-es költségvetése 434,4 millió euró, ami csupán kétszázalékos növekedést jelent a tavalyi 429 millió euróhoz képest. A saját jövedelem szempontjából viszont ennél kicsivel több, közel 13 százalékos növekedést – 183 millió euróról 202 millió euróra – jegyeztek tavalyhoz képest – ismertette Emil Boc polgármester szerdai sajtótájékoztatón. Emellett felsorolta azokat a projekteket, amelyek munkálatai idén vagy jövőre befejeződnek, és szót ejtett a többéves projektekről is. Jó hírrel is szolgált, az önkormányzat a nemrég közzétett ösztöndíjak összegét is megemeli, a pedagógusoknak pedig utalványokat adnak, amelyet digitális ismereteik bővítésére fordíthatnak. A kultúrával, sporttal, szociális védelemmel foglalkozó civil szervezetek számára is tíz százalékkal többet utalnak ki tavalyhoz képest. Folytatják a lakónegyedi köztéri garázsok lebontását: a tízezer garázsból 3600-at már lebontottak, idén pedig 2000 ilyen létesítményt számolnak fel.

– A tavalyi 429 millió euróhoz képest a város idei költségvetése eléri a 434,4 millió eurót. A polgármesteri hivatal saját jövedelme pedig tíz százalékkal nő: 183 millió euróról 202 millió euróra, ami 12,42 százalékos növekedést jelent. Úgyhogy a város gazdasága jól áll – közölte Emil Boc szerda délután a város idei költségvetése kapcsán tartott sajtótájékoztatón. A költségvetés-tervezetet hamarosan közvitára bocsátják a polgármesteri hivatal honlapján, és vélhetőleg a februári rendes ülésen majd jóvá is hagyják a városi tanácsosok.

Az idén befejezendő infra­strukturális projektek közül Emil Boc megemlítette a Tűzoltótorony felújításának befejezését (szeptember 5-e a határidő); a munkálatok folytatására vonatkozó rendeletet január 5-én már kibocsátotta a városháza. Az elvégzendő munkálatok értéke 6,7 millió lej. Szintén idén fejezik be a majdani Szopori negyed körzeti városrendezési tervét (PUZ-t), amelynek költsége 1,5 millió lej. Ugyancsak idénre ígérik a Monostor negyedi La Terenuri sportbázis megépítésének befejezését.

A régóta várt körgyűrű megépítése is elkezdődik idén, és a Gyalu–Szászfenes–Kolozsvár útvonalon megépítendő bicikliút is – egészen Kolozsvárig – a körgyűrű részét fogja képezni.

„A gépkocsival való közlekedés alternatívája nemcsak a helyiérdekű vasút és a metró, hanem a biciklizés is. A 60 kilométer hosszú, Gyalutól Bonchidáig terjedő bicikliút megvalósítását az akadályozta, hogy az a Szászfenes környékén található Vízügyi Múzeum melletti védelmi övezeten haladt volna végig. Egyeztettem a Szamos Vízügyi Igazgatóság illetékeseivel, és a bicikliutat a körgyűrű arra haladó szakaszába illesztjük be. Ez azt jelenti, hogy aki Gyaluból a bicikliúton halad Kolozsvár felé, a Vízügyi Múzeumhoz közeledve, rátér majd a körgyűrűre, és ott folytatja az útját Apahida–Nemeszsuk–Bonchida irányába” – magyarázta a polgármester. A körgyűrű megvalósíthatósági tanulmányát idén március végén kell leadni a szakembereknek. Boc szerint a román opera mögötti park átalakítása is véget ér idén.

2022-ben az alábbi munkálatok folytatódnak, amelyek befejezése az elkövetkező évekre várható: a város körgyűrűje,  a Farkas/Kogălniceanu és a környező utcák felújítása (35 millió lej, befejezési határidő 2023 júniusa), a Vasutas park felújítása (25 millió lej, befejezési határidő 2023 júniusa), a Caragiale park felújítása (15,9 millió lej, befejezési határidő 2023 júniusa), a  Kajántói/Oaşului utcai híd (25,6 millió lej, befejezési határidő 2023 júliusa), a Mócok útjának szélesítése és korszerűsítése (30 millió lej, befejezési határidő 2023 decembere); a Horia Demian Sportcsarnok előtti tér korszerűsítése (33 millió lej, befejezési határidő 2023 decembere).

Dan Tarcea liberális alpolgármestertől megtudtuk: a város 10 ezer közterületen található garázsa közül 3600-at már lebontottak, idén pedig további kétezer garázst bontanak le. Ily módon 700-zal több parkolóhelyet tudnak kialakítani, mint amennyit a garázsokkal biztosítani tudtak. Év végéig 350 új bicikli-parkolóhelyet is létrehoznak. Azt ígérik, a garázsbontást jövőre is folytatják.

Boc elmondta: idén a kórházakat 187 millió lejjel támogatják, amiből 100 millió lej a Clujana városi kórháznak megy. A civil szervezetek támogatásáról csak annyit mondott, hogy tavalyhoz képest tíz százalékkal megnövelik a keretösszeget, amire lehet majd pályázni.

Az iskolai ösztöndíjakkal kapcsolatban Boc kifejtette: a városi tanács tavaly ugyan megnövelte az iskolai ösztöndíjakat, de mivel ezt nem tartják elegendőnek, a tanügyminisztérium által nemrég közzétett összegeket tovább növeli saját költségvetéséből a városháza. – A kiválósági ösztöndíj a minisztériumi rendelet által megszabott 500 lej lesz, ám az érdemösztöndíjak egyrészt 225 lejre (9,50–9,99 közötti átlag esetében) nőnek, a színtízes átlaggal rendelkezők pedig 275 lejt kapnak a tanügyminisztérium által megszabott havi 200 lej helyett. A tanulmányi ösztöndíj a minisztériumi rendelet szerinti 200 lej lesz. A szociális ösztöndíj összegét a megszabott 200 lejről 250 lejre növelik. Ezek az emelések 1,5 millió eurós többletköltséget jelentenek a városházának – magyarázta a polgármester.

A városháza támogatni akarja a kolozsvári lakhelyű pedagógusokat is: ők akár 500 lejes utalványban részesülhetnek, amelyet digitális ismereteik bővítésére használhatnak fel, de csakis a tanügyminisztérium hatáskörébe tartozó intézmények által szervezett tanfolyamokon. A 4521 pedagógus továbbképzéséhez szükséges összeg is szerepel a város idei költségvetés-tervezetében. Felmerült egy olyan projekt is, miszerint a szegény sorsú gyermekeket támogatnák a tömegsport és teljesítménysport űzésében. Ennek összköltségvetése egymillió euró.