Évekre leállították a vasúti forgalmat Kolozsvár és Nagyvárad között

Évekre leállították a vasúti forgalmat Kolozsvár és Nagyvárad között mától kezdődően a pálya korszerűsítése miatt. Január 8-ától két évig nem közlekednek vonatok Egeres (Aghireşu) és Kissebes (Poieni) között– jelentette be a Román Állami Vasúttársaság (CFR Rt.), vonatpótló buszokat helyeznek üzembe.

Az állami vasúttársaság (CFR) már december 10-én leállította a szerelvényeit a vonalon, a Budapestet a székelyföldi városokkal  összekötő nemzetközi vonatokat pedig átirányította a biharkeresztesi határátkelőtől a nyírábrányihoz.

Január 7-ig két magán vasúttársaság, az Interregional Călători és a Transferoviar Călători még üzemeltetett járatokat Nagyvárad és Kolozsvár között, azonban január 8-tól a vasúti infrastruktúráért felelős CFR Infrastructura teljesen lezárta a Kolozs megyei Egeres és Kissebes közti pályaszakaszt.

Jelenleg napi két vonatpótló buszjárat közlekedik Nagyvárad és Kolozsvár között, mindkettőt az Interregional Călători működteti. A cég nagy kerülővel üzemeltet egy közvetlen járatot is a két város között, Margittán, Zilahon és Désen keresztül, melynek a menetideje 8 óra. A Nagyvárad-Kolozsvár vasúti pályán az átlagos menetidő 3 óra volt.

A CFR közlése szerint Egeres és Bánffyhunyad között 8 autóbusz, Bánffyhunyad és Egeres között 7 autóbusz fogja szállítani az utasokat úgy, hogy biztosítva legyen a folytonos továbbutazás a Kolozsvár és Egeres (illetve a másik irányban) között közlekedő vonatokkal. Hasonló elvek szerint Egeres és Sztána között két busz (menetirányonként egy) fog közlekedni, Kolozsvár és Bánffyhunyad között szintén kettő (menetirányonként egy), Kolozsvár és Nagyvárad között pedig 12 (menetirányonként 6). 

A buszoknak a számozása azonos lesz a vonatok számával, amennyiben a folytonos közlekedést/csatlakozást biztosítják. A buszok menetrendjét közzétették a CFR Rt. Facebook-oldalán. A CFR ugyanakkor javasolja, hogy az utasok a pótlóbuszok menetrendje és a közlekedés egyéb feltételei kapcsán tekintsék meg a két másik érintett vasúttársaság, az Interregional és Transferoviar honlapját is.

A kormány az uniós finanszírozású országos helyreállítási terv keretében szeretné korszerűsíteni és villamosítani a Kolozsvár és a román-magyar határ közötti több mint 166 kilométer hosszú  vasúti pályát úgy, hogy azon 160 kilométer/órás sebességgel haladhassanak a szerelvények. A beruházás becsült értéke 9,36 milliárd lej.

A szállításügyi minisztérium 2022 novemberében írta alá a finanszírozási szerződést a CFR SA-val, amely négy szakaszra osztotta a munkálatokat és szakaszonként írt ki pályázatot. A nyertes cégcsoportoknak 42 hónap alatt kell befejezniük a beruházást.

(Fotó: Szarka Krisztián)

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

az év első hat hónapjában, az ezekben okozott kár összege több mint 155 millió lejre rúg – nyilatkozta vasárnap a Román Rendőrség gazdasági bűncselekményeket vizsgáló osztályának vezetője.
Közhír
Elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el vasárnap az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) 25 megye folyóvizeire.
Közhír