Eva Lindström svéd író-illusztrátor kapta az idei Astrid Lindgren-emlékdíjat

Eva Lindström svéd író-illusztrátor kapta az idei Astrid Lindgren-emlékdíjat
A svéd Eva Lindström író-illusztrátor nyerte idén a világ egyik legjelentősebb gyerekirodalmi elismerésének tartott Astrid Lindgren-emlékdíjat – írja a Könyves Magazin.

Eva Lindström több mint 35 szerzői könyvet jegyez és rengeteget illusztrált más alkotóknak is. A díjat odaítélő bizottság szerint olyan történeteket köszönhetünk Lindströmnek, amelyek a hétköznapi és az egzisztenciális között váltakoznak, és amelyek az okos humort abszurd rejtélyekkel kombinálják. A zsűri indoklásában kiemelte, hogy Eva Lindström enigmatikus képi világa folyamatosan alakul: „A fák külföldre költöznek, a kutyák óriási méreteket öltenek, tárgyak tűnnek el, majd jelennek meg hirtelen újra. Eva Lindström gyors ecsetvonásokkal és sűrű színezéssel kétértelmű párbeszédet hoz létre szövegből és képből.”

Mint írják, az emlékdíj Facebook-oldalán közzétették azt a rövid telefonbeszélgetést, amelyben a zsűri elnöke tudatja a hírt a nyertessel. Eva Lindströmöt meglepetésként érte a hír, azt mesélte, hogy nemrég ért haza a kutyasétáltatásból és azt tervezte, hogy megeteti, majd nekiáll dolgozni az új könyvén.

Az ötmillió svéd koronával járó Astrid Lindgren-emlékdíjat a svéd kormány alapította, és azoknak a gyerekirodalmi alkotóknak a munkásságát ismerik el vele, akik Lindgren szellemiségében tevékenykednek.

(Borítóképen Eva Lindström. Fotó forrása: Facebook/Astrid Lindgren Memorial Award)