Európa Liga: emelt fővel búcsúzott az Astra

Európa Liga: emelt fővel búcsúzott az Astra
A labdarúgó Európa Ligában a tizenhatoddöntők visszavágójának zömét, 13 mérkőzést rendezték csütörtökön. A román bajnok Gyurgyevói/Giurgiui Astra egygólos vereséget szenvedett Belgiumban, de a hazai 2–2-es döntetlen miatt búcsút intett a nemzetközi kupasorozatnak.

Marius Şumudică együttese 1–0 (0–0) arányban kapott ki a KRC Genk otthonában, mintegy 7000 néző tekintette meg a találkozót. A gólt a spanyol Alejandro Pozuelo lőtte a 67. percben, bal oldali szabadrúgás során meglepte az egyébként kiválóan védő Silviu Lung jr. kapust, a labda a felső sarokban kötött ki.

Az összecsapást eső és felázott pálya nehezítette, de a közönség jó játékot láthatott. A két csapat számos helyzetet hagyott ki, a legnagyobb lehetőség a 41. percben Constantin Budescu előtt adódott, de az Astra csatára mintegy 10 méterről fölé lőtte a labdát.

Şumudică mestert a 86. percben sorozatos reklamálásért kiállította Serdar Gozubuyuk holland játékvezető, így a hajrát már csak a lelátóról figyelhette.

A pragmatikusan játszó belga csapat megérdemelten jutott tovább, hazai mérlegét sem rontotta el a nemzetközi idényben (7 meccsből ugyanannyi győzelem). Az Astra története során először jutott el a kupatavaszig, de így is emelt fővel távozhat az Európa Ligából.

A gyurgyevói együttes összeállítása: Silviu Lung jr. – Alexandru Stan, Cristian Săpunaru (csapatkapitány), Geraldo Alves, Junior Morais – Florin Lovin (67. perc Daniel Florea), Boubacar Mansaly, Takajuki Szeto (82. perc Alexandru Ioniţă II.) – Filipe Teixeira, Daniel Niculae (70. perc Sergiu Buş), Constantin Budescu.

Az AS Róma (a 39 éves Bogdan Lobonţ kapust nem nevezték a mérkőzésre) hazai pályán 1–0-ra kikapott a Villarreal csapatától a labdarúgó Európa Liga egyenes kieséses szakaszának első körében, a párharc csütörtöki visszavágóján, ennek ellenére továbbjutott. Az olasz együttes 4–0-ra nyert idegenben, így annak ellenére sem forgott veszélyben a nyolcaddöntőbe kerülése, hogy a csütörtöki meccs utolsó tíz percében emberhátrányban futballozott.

Az Ajax a gól nélküli első találkozót követően 1–0-ra legyőzte a varsói Legiát, így szintén továbblépett. A lengyelek magyar játékosa, Nagy Dominik a cserepadról nézte végig a találkozót.

A török Besiktas kettős győzelemmel búcsúztatta az izraeli bajnok Hapoel Beer-Seva csapatát. A Hapoel magyar válogatott légiósa, Korhut Mihály nem szerepelt a vendégek keretében, a román idegenlégiós, Ovidiu Hoban végigjátszotta a találkozót.

A két román érdekeltségű együttes összecsapása drámai csatát hozott: a Mircea Lucescu edzette orosz Zenit Szentpétervár ledolgozta kétgólos hátrányát, sőt a 90. percben továbbjutásra állt, ám a belga RSC Anderlecht Brüsszel ekkor szépített a svéd Isaac Kiese Thelin révén, s idegenben lőtt góllal továbbjutott. A vendégeknél Alex Chipciu és Nicolae Stanciu is kezdőként szerepelt, előbbit a 84., utóbbit a 73. percben cserélték le.

Nem szívbetegnek való találkozót vívott a Fiorentina és a Borussia Münchengladbach: a firenzeiek idegenben nyertek 1–0-ra, sőt az első félóra el sem telt, már 3–0-ra vezettek összesítésben. Ekkor azonban a vendégek csapatkapitánya, Lars Stindl elkezdte a gólgyártást, az első találatát még büntetőből szerezte, ám aztán eljutott a „vegytiszta” mesterhármasáig – a 3–3-as összesítés már a németeknek kedvezett, de ezt még a dán idegenlégiós Andreas Christiansen is megtetézte, így 4–3-mal a Borussia jutott tovább. A házigazdáknál a kapuban a Ciprian Tătăruşanu állt, a másik román idegenlégióst, Ianis Hagit nem nevezték a keretbe.

A nap meglepetését a belga KAA Gent érte el, megőrizte egygólos hazai előnyét a Tottenham Hotspur ellen, igaz, az angol csapat több mint egy félidőt emberhátrányban játszott.

Európa Liga, a legjobb 16 közé jutásért, visszavágók (kiemelve a továbbjutó): • KRC Genk (belga)–Gyurgyevói/Giurgiui Astra 1–0 (gól: Pozuelo – 67. perc) – továbbjutott a Genk, 3–2-es összesítéssel • Osmanlispor (török)–Olimpiakosz Pireusz (görög) 0–3 (Anszarifard 2 – 47. és 86., valamint Elyounoussi – 70. perc; Raul Rusescu a cserepadot koptatta a házigazdáknál) – tj. az Olimpiakosz 3–0-s összesítéssel • Besiktas Isztambul (török)–Hapoel Beer-Seva (izraeli) 2–1 (Aboubakar – 17. és Cenk Tosun – 87. perc, illetve Nwakaeme – 64. perc) – tj. a Besiktas kettős győzelemmel, 5–2-es összesítéssel • AS Róma (olasz)–Villarreal (spanyol) 0–1 (Borré – 16. perc; kiállítva: Rüdiger – 82. perc, Róma) – tj. a Róma 4–1-es összesítéssel • Zenit Szentpétervár (orosz)–RSC Anderlecht (belga) 3–1 (Giuliano 2 – 24. és 78., valamint Dzjuba – 72. perc, illetve Thelin – 90. perc) – tj. az Anderlecht 3–3-as összesítéssel, idegenben lőtt góllal • Ajax Amszterdam (holland)–Legia Varsó (lengyel) 1–0 (Viergever – 49. perc) – tj. az Ajax 1–0-s összesítéssel • APOEL Nicosia (ciprusi)–Athletic Bilbao (spanyol) 2–0 (Szotiriu – 46. és Janniotasz – 54., perc 11 m; kiállítva: Szotiriu – 55. perc, illetve A. Iturraspe – 91. perc) – tj. az APOEL 4–3-as összesítéssel • Olympique Lyon (francia)–AZ 67 Alkmaar (holland) 7–1 (Fekir 3 – 5., 27. és 78., Cornet – 17., Darder – 34., Aouar – 78., továbbá Diakhaby – 89. perc, illetve Levi Garcia – 26. perc; kiállítva: Nhamoinesu – 67. perc, Sparta) – tj. a Lyon kettős győzelemmel, 11–2-es összesítéssel • Fiorentina (olasz)–Borussia Mönchengladbach (német) 2–4 (Kalinics – 17. és Valero – 28., illetve Stindl 3 – 44., 47. és 55., az elsőt 11 m, továbbá A. Christiansen – 60. perc) – tj. a Mönchengladbach 4–3-es összesítéssel • Sparta Prága (cseh)–FK Rosztov (orosz) 1–1 (Karavajev – 83. perc, illetve Poloz – 13. perc; a vendégeknél a román idegenlégiós Andrei Prepeliţăt a szünetben cserélték be) – tj. a Rosztov 5–1-es összesítéssel • Tottenham Hotspur (angol)–KAA Gent (belga)  2–2 (C. Eriksen – 10. és Wanyama – 61. perc, illetve Kane – 20., öngól és Perbet – 82. perc; kiállítva: Alli – 40. perc, Tottenham) – tj. a Gent 3–2-es összesítéssel • FC Koppenhága (dán)–Razgrad Ludogorec (bolgár) 0–0 (Cosmin Moţi és Claudiu Keşerü végigjátszotta mérkőzést) – tj. a Koppenhága 2–1-es összesítéssel • Sahtar Donyeck (ukrán)–Celta Vigo (spanyol) 0–2 (Aspas – 91.,11 m és Cabral 109. perc) – hosszabbítás után, tj. a Celta Vigo 2–1-es összesítéssel.

 

Német és belga párharc is lesz a nyolcaddöntőben

 

Német és belga párharc is lesz a labdarúgó Európa Liga nyolcaddöntőjében, amelynek sorsolását pénteken tartották a svájci Nyonban.

Az európai szövetség (UEFA) honlapjának beszámolója szerint a német Schalke 04 a Borussia Mönchengladbach csapatával, a belga KAA Gent pedig a KRC Genk együttesével találkozik a 16 között.

A Manchester United bizakodva várhatja az FK Rosztov elleni párharcot, ugyanis még sosem kapott ki Oroszországban.

Az első mérkőzéseket március 9-én, a visszavágókat március 16-án játsszák.

A párosítás, Európa Liga, nyolcaddöntő: • Celta Vigo–FK Krasznodar (orosz) • APOEL–Anderlecht • FC Schalke 04 Gelsenkirchen (német)–Mönchengladbach • Lyon–Róma • Rosztov–Manchester United (angol) • Olimpiakosz–Besiktas • Gent–Genk • Koppenhága–Ajax.