Európa Liga: döntetlennel még reménykedik az Astra

Európa Liga: döntetlennel még reménykedik az Astra
Tizenhat mérkőzéssel folytatódott a labdarúgó Európa Liga küzdelemsorozata, a párharcok első találkozóit rendezték csütörtökön este. Az egyetlen román csapat, a bajnok Gyurgyevói/Giurgiui Astra még reménykedhet, miután az utolsó percben döntetlenre mentette a hazai mérkőzést.

A Marin Anastasovici Stadionban mintegy 5000 néző előtt a belga KRC Genk volt az ellenfele Marius Şumudică gárdájának, fordulatos és izgalmas meccset vívtak a felek.

A vendégek kétszer is vezetést szeretek, Timoty Castagne (25. perc) és Leandro Trossard (83. perc) volt a gólszerző, de az Astra mindkétszer egyenlíteni tudott Constantin Budescu (43. perc) remekbeszabott találatával (Filipe Teixeira beadását értékesítette, a képen) és Takajuki Szeto (90. perc) fejesgóljával (neki a csereként beállt Daniel Florea ívelte be a labdát).

Astra sorozatban ötödik meccsén nem kapott ki az Európa Ligában.

A visszavágót február 23-án játsszák Genkben.

Az Astra összeállítása: Silviu Lung jr. – Geraldo Alves, Cristian Săpunaru, Fabrício – Alexandru Stan, Takajuki Szeto, Filipe Teixeira, Junior Morais – Alexandru Ioniță II. (64. perc Daniel Florea), Daniel Niculae (63. perc Sergiu Buş, 80. perc Nicoară), Constantin Budescu.

*

Claudiu Keşerü gólt lőtt, de a román idegenlégiós bolgár bajnokcsapata, a Razgrad Ludogorec hazai pályán kikapott az FC Koppenhágától. A szófiai meccsen Keşerü a 62. percben lépett pályára és a 90-ben érte el a szépítő találatot. A dánok 10 emberrel fejezték be a találkozót, miután a 96. percben Jan Gregust kiállították. A Razgrad másik román játékosa, Cosmin Moţi végigjátszotta a találkozót.

A többi román és magyar érdekeltségű meccs közül az olasz Fiorentina (a kapuban végig Ciprian Tătăruşanuval) egy góllal legyőzte idegenben a német Borussia Mönchengladbachot. A török Osmanlispor gól nélküli döntetlennel végzett az Olimpiakosz Pireusszal (Raul Rusescu a 81. percben csereként lépett pályára), az izraeli Hapoel Beer-Sheva (Ovidiu Hoban kezdőemberként szerepelt, a 67. percben lecserélték; Korhut Mihály még a keretben sem kapott helyett) pedig hazai pályán kapott ki két góllal a török Besiktas Isztambultól.

Az RSC Anderlecht Brüsszel–Zenit Szentpétervár meccs mindkét oldalán volt román érdekeltség, a belgák 2–0-ra nyertek. A vendégeket a veterán Mircea Lucescu edzi, a belgáknál Nicolae Stanciu jegyezte a gólpasszt, a 73. percben lecserélték, a másik román középpályás, Alexandru Chipciu a 60. perctől kapott játéklehetőséget. A Legia Varsó 0–0-t játszott a holland Ajax Amszterdammal, Nagy Dominikot a lengyeleknél nem jelölték a keretbe.

A bosnyák Edin Dzeko (AS Róma) és a svéd Zlatan Ibrahimovic (Manchester United) mesterhármast ért el.

Európa Liga, a legjobb 16 közé jutásért, 1. mérkőzések: • Gyurgyevói Astra–RKC Genk (belga) 2–2 (gól: Budescu – 43. és Szeto – 90. perc, illetve Castagne – 25. és Trossard – 83. perc) • FK Krasznodar (orosz)–Fenerbahce Isztambul (török) 1–0 (Claesson – 4. perc) • AZ 67 Alkmaar (holland)–Olympique Lyon (francia) 1–4 (Jahanbakhsh – 68. perc, 11 m, illetve Tousart – 26., Lacazette 2 – 45. +2. és 57., valamint Ferri – 95. perc) • Borussia Mönchengladbach (német)–Fiorentina (olasz) 0–1 (Bernadeschi – 44. perc) • FK Rosztov (orosz)–Sparta Prága (cseh) 4–0 (Mevlja – 15., Poloz – 38., Noboa – 40. és Azmoun – 68. perc) • Gent (belga)–Tottenham Hotspur (angol) 1–0 (Perbet – 59. perc) • Olimpiakosz Pireusz (görög)–Osmanlispor (török) 0–0 • Celta Vigo (spanyol)–Sahtar Donyeck (ukrán) 0–1 (Lescsuk – 27. perc) • Razgrad Ludogorec (bolgár)–FC Koppenhága (dán) 1–2 (Keşerü – 81. perc, illetve Anicet – 2., öngól és Toutouh – 53. perc) • Szaloniki PAOK–FC Schalke 04 Gelsenkirchen 0–3 (Burgstaller – 27., Meyer – 82. és Huntelaar – 90. perc) • Hapoel Beer-Sheva (izraeli)–Besiktas Isztambul (török) 1–3 (Barda – 44. perc, William – 42., öngól, Tosun – 60. és Babel – 94. perc) • Villarreal (spanyol)–AS Róma (olasz) 0–4 (Emerson – 32., Dzeko 3 – 65., 79. és 86. perc) • Manchester United (angol)–Saint Étienne (francia) 3–0 (Ibrahimovic 3 – 15., 75. és 88. perc, 11 m) • RSC Anderlecht Brüsszel (belga)–Zenit Szentpétervár (orosz) 2–0 (Acheampong 2 – 5. és 31. perc) • Legia Varsó (lengyel)–Ajax Amsterdam (holland) 0–0 • Athletic Bilbao (spanyol)–APOEL Nicosia (ciprusi) 3–2 (Efrem – 38., öngól, Aduriz – 61. és Williams – 72. perc, illetve Efrem – 36. és Gianniotasz – 89. perc).

A visszavágókat jövő csütörtökön rendezik.