Esszéíró pályázatot hirdet a Filmtett

Esszéíró pályázatot hirdet a Filmtett
A hagyományos kritikaíró pályázat helyett idén rendhagyó módon esszéíró pályázatot hirdet a Filmtett – Erdélyi Filmes Portál olyan magyar anyanyelvű, 35 év alatti szerzők számára, akik még nem publikáltak a Filmtetten.

Elbírálásra minimum 7000 és maximum 9000 leütés terjedelmű, filmes témájú esszét várnak a szervezők három kategóriában. A pályamű szólhat egyetlen alkotásról: játék-, dokumentum-, rövid-, animációs filmről vagy tévésorozatról, akár az alkotás remake-jével összehasonlítva, illetve rendhagyó módon videojátékról is. Az esszé bemutathat egy alkotói életművet, legyen az rendezőé, színészé, forgatókönyvíróé, operatőré vagy zeneszerzőé. Benyújtható továbbá jól körülírható, kortárs vagy filmtörténeti jelenségről szóló pályázat, a szervezők pedig ezzel kapcsolatban ajánlanak néhány ötletet is: a koronavírus hatása a hollywoodi, európai, magyar vagy román filmtermésre, identitás és reprezentációs problémák a kortárs amerikai mozgóképben, a digitalizálás hatása a mozikra, az archiválásra vagy a függetlenfilmes életre, jellegzetes karakterek a német újfilm alkotásaiban, a szuperhősök betörése a mainstreambe.

„A lehetőségek végtelenek, de az a legjobb, ha a szöveg saját érdeklődés, kutatás alapján születik. A lényeg: olvasmányos, gördülékeny, de a téma iránti érdeklődésről és elmélyültségről tanúbizonyságot tevő szövegeket várunk” – olvasható a felhívásban. A legjobb írás szerzője 100 eurós pénzjutalomban, illetve publikációs lehetőségben részesül. A pályamunkák mennyiségétől és minőségétől függően további díjakat is kiosztanak. A beküldési határidő június 27., az eredményhirdetés pedig július közepére várható. A pályamunkákat egyetlen e-mailben kell elküldeni a filmtett@filmtett.ro címre, Esszéíró pályázat címmel, ugyanitt pedig további információk is kérhetők.