Erdészeti kihágások miatt vették őrizetbe a Kolozs megyei Jósikafalva polgármesterét

Erdészeti kihágások miatt vették őrizetbe a Kolozs megyei Jósikafalva polgármesterét
Két másik személlyel együtt őrizetbe vették Viorel Matişt, a Kolozs megyei Jósikafalva (Beliş) polgármesterét, miután az ügyészség több Kolozs megyei településen végzett házkutatásokat egy illegális erdőirtásról szóló ügyben.

A Kolozs megyei rendőrség mai közleménye szerint a házkutatások során olyan bizonyítékokat találtak, amelyek relevánsak lehetnek a bűnvádi eljárásban, emellett javakat és pénzt foglaltak le. Az okozott kár értéke mintegy 250 ezer euró.

„A endőrök nyolc helyszínen végeztek házkutatásokat Kolozs megye területén, három férfit azzal gyanúsítanak, hogy megsértették az erdőgazdálkodásra vonatkozó törvényeket. Hétfőn Kolozsváron, Bánffyhunyadon, illetve Jósikafalva, Kissebes (Poieni) és Havasnagyfalu (Mărișel) községekben, ahol olyan javakat és iratokat találtak, amelyek bizonyítékként szolgálnak a bűnvádi dossziéban. Emellett különféle tárgyakat és pénzt foglaltak le. Az ügyben három – egy 50, egy 40 és egy 59 éves –kolozsvári, jósikafalvi és kissebesi férfi ellen indult eljárás, akik a tettek elkövetésekor erdészeti dolgozóként tevékenykedtek” – áll a közleményben.

Hármukat 24 órára őrizetbe vették. Azzal gyanúsítják őket, hogy illegális fakivágásra bujtottak fel valakiket, emellett az állami erdészeti alapból való falopásért és közokirat-hamisításért is felelhetnek.

Az ügyészek szerint az általuk okozott kár nagyjából 250 ezer eurónak megfelelő lej.

Igazságügyi források szerint a három őrizetbe vett férfi közül az egyik Jósikafalva polgármestere, Viorel Matiş, aki néhány évvel ezelőtt erdész volt.