Elutasítás a Svájcban tartott békecsúcson Putyin feltételeivel szemben

politikusok
„Családi fotó” az ukrán-orosz békemegállapodáshoz közeledésért összehívott luzerni csúcson. Fotó: newsroom.consilium.europa.eu
Olaszország és Németország vezetői határozottan elutasították Vlagyimir Putyin orosz államfő tűzszüneti feltételeit az orosz-ukrán háború leállításának megvitatása érdekében összehívott, Svájcban tartott kétnapos csúcstalálkozón. A békecsúcsra több mint kilencven ország vezetői voltak hivatalosak – Oroszországot leszámítva. Kína sem vett részt az értekezleten, tájékoztat a BBC.

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök a csúcstalálkozón „propagandának” nevezte az orosz elnök tervét, amely szerinte gyakorlatilag azt sugallja, hogy Ukrajnának „ki kell vonulnia Ukrajnából”. Olaf Scholz német kancellár „diktatórikus békének” minősítette.

A csúcstalálkozón kiadott nyilatkozattervezet megerősíti Ukrajna területi integritását, és egyértelműen elutasít minden nukleáris fenyegetést az országgal szemben.

Putyin pénteki közlésében tudatta, hogy beleegyezik a tűzszünetbe, ha Ukrajna kivonja csapatait abból a négy régióból, amelyet Oroszország részben elfoglalt, illetve álláspontja szerint, annektált.

Andrij Jermak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kabinetfőnöke a svájci csúcstalálkozón azt mondta a BBC-nek, hogy „nem lesz kompromisszum a függetlenség, a szuverenitás vagy a területi integritás tekintetében”.

Magyarország továbbra is valós, érdemi béketárgyalásokat sürget azok között, akik a háborút vívják - írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap a Facebook-oldalán, hozzátéve: a nemzetközi közösségnek azt kellene elérnie, hogy a háborúzó felek kössenek végre tűzszünetet, és üljenek végre asztalhoz.

Leszögezte: minél később kezdődnek meg a tárgyalások, minél később lesz tűzszünet, annál többen fognak meghalni és annál nagyobb lesz a pusztítás. Mindez persze fordítva is igaz: minél előbb ülnek tárgyalóasztalhoz a háborúzó felek, annál több emberéletet lehet megmenteni.
Svájc békéért tett erőfeszítéseit mindig is nagyra becsültük, most is – folytatta a miniszter, megjegyezve ugyanakkor: egy békekonferencia csak akkor érheti el a célját, ha mindkét háborúzó fél ott ül az asztalnál. „Ez most hétvégén nem sikerül(t)” – jegyezte meg. 

„Ami a szomszédunkban zajlik, az Oroszország és Ukrajna háborúja, nem Európa és Oroszország háborúja, nem a nyugati világ és Oroszország háborúja, egészen egyszerűen azért, mert Oroszország Ukrajnát támadta meg és nem Európát vagy a nyugati világot. Ezért mi továbbra is valós, érdemi béketárgyalásokat sürgetünk azok között, akik a háborút vívják. A nemzetközi közösségnek azt kellene elérnie, hogy a háborúzó felek kössenek végre tűzszünetet és üljenek végre asztalhoz!” – írta közösségi oldalán Szijjártó Péter. 

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei