Elrendelte az orosz törvényszék egy román újságíró letartóztatását

Elfogadhatatlannak nevezte pénteken Marcel Ciolacu miniszterelnök, hogy egy oroszországi törvényszék elrendelte Mircea Barbu román újságíró letartóztatását.

„Határozottan elítélem a sajtószabadság elleni égbekiáltó támadást! Elfogadhatatlan az orosz törvényszék döntése, hogy letartóztatási parancsot adott ki Mircea Barbu román újságíró ellen, ahogyan ez más külföldi újságírók esetében is tette. A független sajtó Oroszország általi elítélése arra késztet bennünket, hogy még egységesebben és határozottabban védjük a szólásszabadságot, illetve a sajtó azon jogát, hogy folyamatosan az igazság felderítésén dolgozzon. Veled vagyunk, Mircea Barbu! Miniszterelnökként nem fogok elfogadni semmiféle orosz beavatkozást a romániai demokratikus folyamatokba” – üzente Ciolacu az Agerpres hírügynökség beszámolója szerint.

Az EFE hírügynökség csütörtökön közölte, hogy egy oroszországi törvényszék elrendelte Mircea Barbu román újságíró letartóztatását a távollétében. A kurszki törvényszék közleménye szerint „Mircea Barbu román állampolgár Ukrajnából más azonosítatlan személyekkel együtt belépett Oroszország területére, hogy riportot készítsen a 2024. augusztus 6-i ukrán offenzíváról a kurszki régióhoz tartozó Szudzsában”. A román újságírót illegális határátlépéssel vádolják, ami bűncselekmény, és az orosz Btk. szerint öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

Az orosz hatóságok országos és nemzetközi körözést adtak ki Mircea Barbu ellen. Az újságíró akkor kerül előzetes letartóztatásba, ha elfogják Oroszország területén, vagy ha egy másik ország kiadja őt Oroszországnak.

A HotNews.ro munkatársa a tizenötödik újságíró, akinek a nevére letartóztatási parancsot adott ki Oroszország, amiért Kurszk megye ukránok által elfoglalt területeiről tudósított.

A moszkvai hatóságok korábban arról figyelmeztettek, hogy számon tartják a külföldi újságírók illegális határátlépéseit, és a válaszlépések nem fognak elmaradni. Ugyanakkor emlékeztették a külföldi média képviselőit, szükségük van az orosz külügyminisztérium akkreditációjára ahhoz, hogy az ország területén tevékenykedhessenek.