Ellenzik az „oltás-szabadnap” biztosítását

Ellenzik az „oltás-szabadnap” biztosítását
A liberálisok nem támogatják az USR-PLUS törvénytervezetét, amely szerint fizetett szabadnap járna azoknak, akik beoltatják magukat koronavírus ellen – jelentette be Ludovic Orban.
Az Agerpres hírügynökség szerint a PNL elnöke azzal érvelt, a kezdeményezés nem része az oltási stratégiának, így „nem érzi kötelességének” támogatni azt. Ugyanakkor szerinte ez diszkriminatív lenne azokkal szemben, akik már felvették az oltást, és nem részesültek szabadnapban emiatt.

Az USR-PLUS javaslata értelmében az oltás beadásának napján az alkalmazottak fizetett szabadnapot kapnának, a tanulók, az egyetemisták és a katonák pedig igazoltan hiányozhatnának. Ugyanúgy az oltásra jelentkező gyermek egyik szülője is szabadnapra lenne jogosult, ha az illető 14 év vagy fogyatékkal élő 26 év alatti. A második dózissal történő immunizálás napján szintén szabadnap járna.

A szenátusi szakbizottságban megszavazott módosítás szerint a munkáltató nem köteles szabadnapot adni, amennyiben lehetőséget teremt az oltás felvételére a vállalat székhelyén.