Elkezdődött a pótérettségi írásbeli szakasza

Hétfőn reggel kilenckor elkezdődtek a 2024-es pótérettségi írásbeli vizsgái. Az oktatási minisztérium tájékoztatása szerint a vizsgázóknak 8:30-ig kellett megérkezniük a vizsgahelyszínre, ahol személyazonossági okmánnyal igazolják magukat.

A vizsgatételek megoldására három óra állt rendelkezésükre. A pótérettségizők írásbeli vizsgái a következő ütemterv szerint zajlanak: román nyelv és irodalomból augusztus 19-én,a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból 20-án,
a szaknak megfelelő választott tantárgyból 21-én, anyanyelvből 22-én írásbeliznek.

A vizsgák eredményeit augusztus 26-án délig teszik közzé, az óvásokat ugyanaznap lehet benyújtani 12 órától 18 óráig. Az óvások elbírálása utáni végleges eredményeket augusztus 30-án ismertetik.

Az érettségi oklevél megszerzéséhez a vizsgázóknak három feltételnek kell együttesen megfelelniük: részt vettek a nyelvi és digitális készségeik felmérésén, illetve az összes írásbeli vizsgán; az írásbeli vizsgák mindegyikén legkevesebb 5-ös osztályzatot kaptak; az írásbeli vizsgák osztályzatainak átlaga legkevesebb 6-os. 

Az idei pótérettségire több mint 33 600-an iratkoztak be. Közülük 22 ezren idén végezték a középiskolát, 11 500-an korábbi években.