Elkezdődött az Interferenciák Fesztivál

Elkezdődött az Interferenciák Fesztivál
Ünnepélyes megnyitóval és a bécsi Volkstheater Iphigénia Auliszban | Occident Express című előadásával csütörtökön este elkezdődött a hatodik Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál Kolozsváron.

Megnyitó beszédében Tompa Gábor fesztiváligazgató elmondta, a következő kilenc napban a kortárs színház meghatározó alkotói mellett fiatal, kezdő rendezők és társulatok is láthatók Kolozsváron. Az igazgató a fesztivált a néhány napja elhunyt litván rendező, Eimuntas Nekrošius emlékének ajánlotta, akinek egyik utolsó előadása, a Sons of a Bitch a Klaipėda Drama Theatre előadásában vendégszerepel majd a fesztiválon.

Az Interferenciák nyitóelőadása Anna Badora rendezésében egy ókori tragédia és a huszonegyedik századi menekültválság egymás mellett értelmezésére tett kísérletet. Az előadás azt vizsgálta, alkalmasak-e a színház eszközei arra, hogy elmondjanak egy szörnyű történetet anélkül, hogy az a menekült-folklór részévé váljon, olvasható az intézmény közleményében.

Az előadások mellett számos járulékos program is zajlik már a fesztiválon. A TIFF Házban délelőttönként a meghívott előadások alkotóival találkozhat a közönség. A részletes programról a www.interferences-huntheater.ro/2018/ honlapon lehet tájékozódni.

(Borítókép: A rendezvényt Tompa Gábor fesztiváligazgató nyitotta meg. Fotó: Biró István)