Elítélte a román külügy, hogy Oroszország nyomozást indított három újságíró ellen

“Határozottan elítéljük Oroszország azon döntését, hogy büntetőeljárást indít újságírók, köztük Mircea Barbu ellen azért, mert tudósítottak Kurszkból. Ez a sajtószabadság és az alapvető jogok elleni nyílt támadás. Az újságírókat védeni kell, nem pedig elhallgattatni” – üzente az X platformon a külügyi tárca.

Büntetőeljárást indított az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) egy román és két amerikai újságíró ellen, akik az orosz hatóságok szerint illegálisan lépték át az ukrán-orosz határt, hogy Kurszk megye ukránok által elfoglalt területeiről tudósítsanak – jelentették pénteken orosz hírügynökségek, amelyeket az AFP idézett.

Az Agerpres hírügynökség tájékoztatása szerint a két amerikai újságíró, Kathryn Diss és Fletcher Yeung az ABC ausztrál közszolgálati műsorszóró munkatársai, míg Mircea Barbu a HotNews.ro portálnak dolgozik. Az FSZB vádjai szerint mindhárman “illegálisan lépték át az orosz határt”, hogy eljussanak Kurszk megyébe.

Az ukrán hadsereg augusztus 6-án meglepetésszerű támadást indított Kurszk megyében, a második világháború óta ez volt az első offenzíva, amelyet idegen hadsereg hajtott végre Oroszországban. Az orosz erők azóta ellentámadásokat indítottak, és közölték, hogy több települést visszafoglaltak a régióban. Ukrajna azonban továbbra is azt állítja, hogy ellenőrzés alatt tart mintegy 100 települést, és több külföldi media is tudósított a kijevi erők által megszállt területről.

A RIA Novostyi hírügynökség szerint augusztus 17-től összesen 12 külföldi újságíró ellen indított büntetőeljárást az FSZB, köztük az amerikai CNN, az olasz RAI vagy a német Deutsche Welle munkatársai ellen is. Az érintett újságírók vélhetően már nem tartózkodnak Oroszországban, ahol az orosz büntető törvénykönyv szerint ötéves börtönbüntetésre ítélhetik őket.